De gewone gezinsbijslag

Opgelet!

De informatie op deze pagina is enkel nog relevant in overgangssituaties. De huidige regelgeving staat beschreven op de pagina's over de gezinsbijslag in Vlaanderen of Brussel. Je vindt op die pagina's onder 'Veelgestelde vragen' meer informatie over de overgangsmaatregelen. 

Algemene voorwaarden

Het recht op gewone gezinsbijslag kon volgens de oude regeling worden geopend op basis van werk, een specifieke situatie of een behartigenswaardig geval. Het kind jonger dan 18 jaar moest niet aan bepaalde voorwaarden voldoen, in tegenstelling tot de nieuwe Vlaamse en Brusselse regelgeving. Eens het kind 18 jaar is, moeten bijkomende voorwaarden vervuld zijn.
  1. Als je werkt, heb je recht op gezinsbijslag. Dat geldt zowel voor werknemers als voor zelfstandigen.
  2. Je hebt in de volgende specifieke situaties recht op gezinsbijslag. Je bent:
    • werkloos

    • ziek
    • gepensioneerd
    • een persoon met een handicap
    • een wees
  3. De minister van Sociale Zaken kan gezinsbijslag toekennen in individuele ‘behartigenswaardige gevallen’. 

    Als je niet voldoet aan de bovenstaande voorwaarden en situaties, kan je een uitzondering aanvragen aan de Minister van Sociale Zaken en de Minister van Middenstand. Zij kunnen in ‘behartigenswaardige’ gevallen uitzonderingen toestaan. Zij bepalen de voorwaarden, het bedrag en de toekenningsperiode van de kinderbijslag. Als je werknemer bent, doe je de aanvraag bij de Minister van Sociale Zaken. Als je zelfstandige bent, kan je terecht bij de Minister van Middenstand.

Bijkomende voorwaarden voor kinderen die 18 jaar geworden zijn

Voor kinderen jonger dan 18 jaar zijn er geen specifieke voorwaarden. Je krijgt kinderbijslag tot 31 augustus van het jaar waarin je kind 18 wordt.

Voor jongeren ouder dan 18 jaar gelden er wel specifieke voorwaarden:
- Je kind moet onderwijs of een opleiding volgen.
- Je kind werkt beperkt of heeft een laag inkomen uit werk of een sociale uitkering.

Je kind volgt een volledig leerplan van minstens 17 uren les per week. Een verplichte stage is gelijk aan een lesuur. Het mag ook avondonderwijs zijn. 

Je kind moet de lessen regelmatig volgen. Als je kind ongewettigd afwezig is, kan dat gevolgen hebben voor de kinderbijslag.

Je recht op bijslag is afhankelijk van het aantal studiepunten waarvoor je kind ingeschreven staat. Ook als je kind een bijkomend jaar studeert om aan een eindverhandeling of stageverslag te werken (een ‘thesisjaar’), is er recht op bijslag. Als je kind aan een doctoraat werkt, heb je eveneens recht op kinderbijslag.

Als je kind een stage volgt voor een benoeming in een openbaar ambt, heb je onder bepaalde voorwaarden recht op kinderbijslag. Openbare ambten waarvoor stages bestaan zijn bijvoorbeeld het beroep van gerechtsdeurwaarder en notaris.

Als je kind naar het BUSO gaat, heb je recht op kinderbijslag. Er gelden geen bijkomende voorwaarden.

Het deeltijds onderwijs of de vorming moet door een gemeenschap erkend zijn.

Hier vind je meer informatie:

Het leercontract of de stageovereenkomst moet erkend zijn door:

  • Syntra Vlaanderen
  • Het ‘Institut wallon de Formation en Alternance et des indépendants et Petites et Moyennes Entreprises’ (IFAPME)
  • Het ‘Institut für Aus- und Weiterbildung im Mittelstand und in kleinen mittelständischen Unternehmen’ (IAWM)

Voor de opleiding tot ondernemingshoofd moet het kind minstens 17 uren per week les volgen. Het mag ook avondonderwijs zijn. Verplichte stages tellen mee en met 17 uren stage voldoe je aan de voorwaarden.

Het Federaal agentschap voor de kinderbijslag erkent de onthaalbureaus voor inburgering als ‘onderwijsinrichting’.

Als je kind minstens 17 uren per week les volgt aan een onthaalbureau of aan een onthaalbureau en een andere onderwijsinrichting samen, heb je voor die periode recht op kinderbijslag. Het kan bijvoorbeeld gaan om een cursus maatschappelijk oriëntatie (MO), in combinatie met een cursus Nederlands als tweede taal (NT2).

Aan wie uitbetaald?

De gezinsbijslag wordt in principe uitbetaald aan de moeder. Als iemand anders instaat voor de daadwerkelijke opvoeding van het kind, wordt de kinderbijslag uitbetaald aan die persoon.

Volgens Famifed kan de gezinsbijslag aan de vader uitbetaald worden als de moeder geen bankrekening kan openen, bijvoorbeeld omdat ze zonder wettig verblijf in België is.