Praktijk en procedure Belgisch reispaspoort subsidiair beschermden

Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) gaf info over de praktijk en procedure voor subsidiair beschermden om een Belgisch reispaspoort aan te vragen.

Attest onmogelijkheid om een nationaal paspoort te bekomen

Om in aanmerking te komen voor een Belgisch reispaspoort moet de betrokkene o.m. een attest voorleggen van een bovengemeentelijke overheid waaruit blijkt dat hij geen paspoort kan bekomen bij zijn nationale overheid.

Het CGVS beoordeelt in principe geval per geval of een dergelijk attest kan worden afgeleverd en houdt o.m. rekening met de feitelijke situatie van de betrokkene en de redenen waarom de status subsidiaire bescherming werd toegekend.

In de praktijk levert het CGVS aan alle Syriërs met subsidiaire bescherming (ongeacht hun individuele situatie) een attest af waaruit blijkt dat zij zich niet kunnen wenden tot hun ambassade. M.b.t. Irakezen met subsidiaire bescherming stelt het CGVS dat ze zich wél kunnen wenden tot hun ambassade.

Aanvraag via de provinciale paspoortdienst

Sinds 1 januari 2014 moeten ook subsidiair beschermden hun Belgisch reispaspoort aanvragen via de provinciale paspoortdienst. Voorheen hadden ze de keuze om dit aan te vragen hetzij bij de provinciale paspoortdienst, hetzij bij de dienst reis- en identiteitsdocumenten van de FOD Buitenlandse Zaken.

Bron

Mededeling CGVS op de BCHV contactvergadering van 11 maart 2014, en e-mail ODiCe van 4 maart 2014