Publicaties

print
  • Nieuwsberichten

    In onze nieuwsberichten vind je detailanalyses van nieuwe rechtspraak, wetgeving, en administratieve praktijken. Deze nieuwspagina's zijn bijgehouden van 2013 tot nu.

  • Nieuwsbrief vreemdelingenrecht en internationaal familierecht

    De Nieuwsbrief vreemdelingenrecht en internationaal familierecht van het Agentschap Integratie en Inburgering is een gespecialiseerde juridische nieuwsbrief over alle ontwikkelingen in de rechtspositie van vreemdelingen. Deze nieuwsbrief verschijnt ongeveer maandelijks.

  • Tijdschrift voor Vreemdelingenrecht

    Het Tijdschrift voor Vreemdelingenrecht is een juridisch-wetenschappelijk kwartaaltijdschrift met  voeling voor wat leeft in de (rechts)praktijk. Het tijdschrift geeft belangrijke en actuele evoluties in rechtspraak en wetgeving weer en publiceert rechtsleerartikelen over vreemdelingenrecht. Het kreeg de ranking B2 van de Vlaamse Interuniversitaire Raad.

  • Hoe help je mensen uit Oekraïne op weg in Vlaanderen en Brussel?

    Een interactieve PDF geeft een visueel overzicht van verblijfsstatuut en rechten van mensen uit Oekraïne in België (in Vlaanderen en Brussel). Welke documenten hebben ze nodig? Bij welke instanties kunnen ze terecht? Hoe help je hen op weg als professional of vrijwilliger?

  • Overzichtsdocument Traject asielzoeker

    Een overzicht met links naar meer info over de procedure en de rechten "van asielzoeker tot erkende vluchteling of subsidiair beschermde"

  • Kwaliteitskader expertise-ondersteuning over de rechtspositie van vreemdelingen

    AgII-Dienst VIF, Atlas-Infopunt verblijf en rechtspositie, en Infopunt migratie Gent maakten een gemeenschappelijk kwaliteitskader voor hun decretale opdracht tot expertise-ondersteuning over de rechtspositie van vreemdelingen

  • Bouwstenen voor het Migratiewetboek

    Op vraag van de Commissie Migratiewetboek in 2021 schreef AgII-Dienst VIF een uitgebreide analyse over knelpunten en mogelijke oplossingen op gebied van de leesbaarheid en structuur van de verblijfswetgeving, bestuurlijke en beroepsprocedures, terugkeerbeleid, rechtspositie en kwetsbaarheden.

  • Rechtspraakoverzicht artikel 9ter Verblijfswet

    In juli 2019 actualiseerde AgII dienst vreemdelingenrecht voor het laatst een overzicht van rechtspraak over de medische verblijfsprocedure artikel 9ter van de Verblijfswet

  • Knelpunten in EU-wetgeving over legale migratie van derdelanders

    In september 2017 deed Agentschap Integratie en Inburgering (dienst vreemdelingenrecht en internationaal familierecht) een schriftelijke bijdrage aan een Raadpleging van de Europese Commissie over diverse Europese migratierichtlijnen.

  • Eindrapport Communicatiematrix Kind en Gezin

    Welke brugfunctie is het meest geschikt om te communiceren met welke anderstalige klant?

    Het Communicatiematrix-onderzoek  geeft dienstverleners een basis om zo’n inschatting mogelijk te maken. Het onderzoek levert een basis op voor een communicatiebeleid in dienstverlening.

  • Toekomstoriëntering. Met precaire verblijvers werken aan een zinvol toekomstperspectief.

    Hulpverleners die werken met precaire verblijvers voelen zich vaak machteloos. Ze lijken alleen voor noodhulp te kunnen zorgen. Hoe kunnen ze meer doen dan alleen maar ‘brandjes blussen’? Wat kunnen hulpverleners voor deze doelgroep betekenen?

  • L’orientation vers le futur. Accompagner des résidents précaires en vue de perspectives d’avenir sensées

    Les accompagnateurs de résidents précaires se sentent souvent impuissants. Ils ont l’impression d’être limités à offrir de l’aide urgente. Comment peuvent-ils faire plus que de parer au plus pressé? Que peuvent-ils signifier de plus pour ces personnes?

  • Future orientation. Working on meaningful prospects for those with a precarious residence status

    Counsellors who work with people with a precarious residence status often feel powerless. They only seem to be able to provide emergency assistance. Is there anything more they can do, other than ‘put out fires’?

  • Verblijfsstatuten & Gezondheidszorg voor vreemdelingen

    Een overzichtsschema van de verblijfsstatuten, met telkens het recht op ziekenfondsaansluiting, sociale hulpverlening en de regeling van de medische kosten.

  • Maak het verschil op de speelplaats

    Mogen we één dag lang de speelplaats observeren tijdens de pauzes? Dat was de vraag die het Kruispunt in 2013 aan zes secundaire scholen stelde. Van scholen die erg divers zijn, tot scholen met een relatief klein aantal scholieren met een andere herkomst. 

  • Migratiemaatschappij. 20 stemmen over samenleven in diversiteit

    België is een migratieland. Eén op vijf inwoners is van buitenlandse herkomst, in sommige steden bijna de helft. We gebruiken meer dan honderd talen.

    24.50
  • Geactualiseerde omgevingsanalyse 2013. Focus op lokale besturen

    Hoe krijgt integratiebeleid vorm bij lokale besturen die recent te maken kregen met nieuwe migratiestromen? Dat onderzocht het Kruispunt in 2013. De resultaten van het onderzoek bundelden we in dit nieuwe rapport.

  • Islamitisch begraven in Vlaanderen

    Meer en meer moslims wensen in Vlaanderen begraven te worden. Deze brochure gaat dieper in op de vraag van moslims en hoe een lokale overheid daarmee kan omgaan.

  • Infofiche: Gezinshereniging. Hoe zit het in elkaar?

    De wetgeving rond gezinshereniging is heel ingewikkeld. Deze infofiche schetst de grote lijnen. 

  • Kapstokken voor een lokaal integratiebeleid

    Inspiratie voor burgemeesters, schepenen en OCMW-voorzitters: ideeën en praktische informatie voor wie beleid en dienstverlening wil afstemmen op de diversiteit bij de inwoners.  Inhoud: Inspirerende praktijken uit Vlaamse steden en gemeenten.  Hete hangijzers.  Ondersteuning, cijfers en subsidies.

Pagina's