Medische kosten tijdens de procedure humanitaire regularisatie (9bis)

In het kort

xx

Hoe herken je een persoon in de procedure 9bis?

Het volgende document toont dat de persoon een aanvraag tot regularisatie heeft ingediend. Hiermee weet je echter niet of er reeds een beslissing is:
  • De bijlage 3 (ontvangstbewijs van indienen dossier 9bis bij de gemeente - niet te verwarren met de bijlage 3 aankomstverklaring voor derdelanders in kort verblijf)

Medische kosten bij een procedure 9bis

Afhankelijk van of je je aanvraag indient vanuit onwettig of wettig verblijf....

Aanvraag vanuit onwettig verblijf

Vaak start je de procedure 9bis op vanuit onwettig verblijf in België. In dat geval is dringende medische hulp (DMH) de betalingsregeling voor de medische kosten, mits je voldoet aan de voorwaarden voor DMH. In geval van verlengd recht op opvang loopt de betaling van de medische kosten via de opvangstructuur

Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) komt tussen voor gezinnen met kinderen in onwettig verblijf die in een open woonunit verblijven. Niet veel personen maken gebruik van open woonunits, omdat de voorwaarde is dat men ook intekent op vrijwillige terugkeer naar land van herkomst.

Als je je in de uitzonderlijke situatie bevindt van medische onverwijderbaarheid, kan je recht hebben op maatschappelijke dienstverlening van het OCMW, en een OCMW-tussenkomst voor de medische kosten. Het gaat over medische situaties waardoor de betrokken vreemdeling niet naar het land van herkomst of naar een ander veilig derde land kan terugkeren, of naar zo’n land uitgewezen kan worden. Welke concrete medische situaties dat zijn, bepaalt de arbeidsrechtbank geval per geval rekening houdend met de ernst van de medische problematiek en de situatie in het herkomstland. Concreet kunnen medisch onverwijderbaren hun recht op maatschappelijke dienstverlening afdwingen via de arbeidsrechtbank ofwel via een verlengd bevel om medische redenen. 

Aanvraag vanuit wettig verblijf

Bij een aanvraag vanuit wettig verblijf bepaalt je verblijfsrecht hoe je medische kosten betaald worden. Het komt niet vaak voor dat de procedure 9bis opgestart wordt vanuit wettig verblijf. Verblijf in een opvangstructuur is dan een van de mogelijke situaties, waardoor de opvangstructuur tussenkomt in de medische kosten.

Na de toekenning van je humanitaire regularisatie (9bis)

Vanaf een positieve beslissing ten gronde is er recht op aansluiting bij de Belgische publieke ziekteverzekering. Je kan aansluiten bij de publieke ziekteverzekering in België als ingeschrevene in het rijksregister. Om aan te sluiten bij de publieke ziekteverzekering hoef je niet te wachten tot je je elektronische A kaart hebt. Je bijlage 15 en de 9bis-beslissing volstaan. Als je werkt opent je recht op verzekering via de werkgeversbijdragen, vanaf de eerste dag van tewerkstelling.

Bij behoeftigheid kan het OCMW eventueel tussenkomen voor medische zaken die je ziekteverzekering niet terugbetaalt, in het kader van maatschappelijke dienstverlening. 

Meer info