Medische kosten als derdelands student

In het kort

Derdelands studenten moeten een ziekteverzekering hebben om een visum als student te verkrijgen. Na aankomst in België kan de student meestal aansluiten bij de Belgische publieke ziekteverzekering.

Hoe herken je een derdelands student?

De volgende documenten kunnen een aanwijzing zijn dat de persoon een student is:
  • een internationaal paspoort met een visum D
  • (mogelijks) een Attest van Immatriculatie van 4 maanden (als er nog geen bewijs van inschrijving kan voorgelegd worden)
  • een bijlage 15 (in afwachting van de elektronische A kaart)
  • een elektronische A kaart (vaak met 1 jaar geldigheid, tot 31 oktober)

Medische kosten als derdelands student

Publieke ziekteverzekering in België

Als student kan je aansluiten bij de publieke ziekteverzekering in België in verschillende hoedanigheden: als 'ingeschrevene in het Rijksregister', als 'student' met een bewijs van inschrijving in een erkende onderwijsinstelling, of als 'werknemer' als je ook werkt tijdens je studies. Als je samenwoont met een gerechtigde kan je ook soms aansluiten als persoon ten laste van die persoon. De ziekteverzekering gaat kiezen om hun cliënten die niet werken aan te sluiten in de meest voordelige hoedanigheid, op vlak van kosten. In geval van studenten is het dan voordeliger om aan te sluiten als 'ingeschrevene in het Rijksregister', dan bv als 'student'.

Garant bij tenlasteneming 

Als je met een studentenvisum naar België kwam kan er een garant een tenlasteneming (een bijlage 32) ondertekend hebben voor jou als derdelands student. De garant engageert zich om de medische kosten op zich te nemen voor een periode van minstens 1 academiejaar. Meestal heb jij of je garant echter een privéziekteverzekering afgesloten voor de eerste periode in België, en kan je als ingeschreven student of als ingeschrevene in het Rijksregister aansluiten bij de Belgische publieke ziekteverzekering.

De garant voor een studentenvisum stelt zich alleen borg ten aanzien van de Belgische staat, en niet ten aanzien van het OCMW. Het OCMW kan de medische kosten dus niet terugvorderen van de garant. Dat is anders dan voor wie bijvoorbeeld als toerist naar België komt. 

OCMW-tussenkomst in medische kosten

Het OCMW kan ook tussenkomen in de medische kosten in het kader van maatschappelijke dienstverlening, bij behoeftigheid. OCMW-steun kan gevolgen hebben voor je verblijfsrecht als student in België. Dit geldt echter niet voor een tussenkomst in de medische kosten.

Meer info