Gezinshereniging met mobiele Belg

Gezinshereniging met Belg die gebruik maakte van het vrij personenverkeer

Als je als familielid van een Belg samen met de Belg in een andere EU-lidstaat verbleef en nadien samen terugkomt naar België, gelden er andere regels voor de gezinshereniging. Je valt dan onder dezelfde regels die gelden voor familie van Unieburgers. Het Unierecht is dus van toepassing en niet het Belgische recht. Welke regels gezinshereniging precies van toepassing zijn op jou hangt af van de EU-hoedanigheid die de Belg had in de andere lidstaat (was hij daar een economisch actieve Unieburger, EU-beschikker of EU-student?). 

Om van het meer gunstige Unierecht te genieten moeten volgende beide voorwaarden voldaan zijn:

  • de Belg verbleef daadwerkelijk in een andere EU-lidstaat op basis van het vrij personenverkeer. Het moet gaan om een verblijfsrecht van meer dan drie maanden als EU-werkzoekende, -werknemer, -zelfstandige, -student, of -beschikker. Een kort verblijfsrecht zoals een weekend of een vakantie komt niet in aanmerking.
  • de Belg heeft met jou een gezinsleven opgebouwd of bestendigd in de andere EU-lidstaat.

Het is aan jou om de bewijzen hiervan te leveren. Je kan dit doen met alle middelen, bv.:

  • een bewijs van inschrijving als Unieburger in de andere lidstaat, 
  • een bewijs van inschrijving als familielid van een Unieburger in de andere lidstaat, 
  • de verblijfsdocumenten afgeleverd door de andere lidstaat, 
  • een attest van gezinssamenstelling afgeleverd door de andere lidstaat, 
  • een gezamenlijk huurcontract in de andere lidstaat, 
  • een arbeidscontract van de Belg dat een tewerkstelling in de andere lidstaat bewijst, 
  • een bewijs van inschrijving van de Belg aan een universiteit in de andere lidstaat, enz.

Een voorbeeld: je Belgische schoonzoon woonde en werkte een tijdje in Nederland. Hij had daar een verblijfsrecht als 'EU-werknemer'. Jij deed in Nederland gezinshereniging met je schoonzoon op basis van de Europese regels over het vrij personenverkeer. Nadien keren jullie samen terug naar België. Jij vraagt opnieuw gezinshereniging met je Belgische schoonzoon in België. De voorwaarden voor gezinshereniging die dan voor jou gelden zijn dezelfde als de regels voor gezinshereniging met een EU-werknemer in België. Omdat je schoonzoon in Nederland verbleef als  'EU-werknemer' en hij die status behoudt bij terugkeer naar België.

Zeer uitzonderlijk kan je als familielid van een Belg genieten van het meer gunstige Unierecht zonder samen met de Belg in een andere EU-lidstaat verbleven te hebben Dat kan alleen op voorwaarde dat:

  • de Belg regelmatig als werknemer naar een andere EU-lidstaat gaat, én
  • een weigering van jouw verblijfsrecht de Belg zou weerhouden om zijn recht op vrij verkeer van werknemers daadwerkelijk uit te oefenen. Het is aan de nationale rechter om dit concreet na te gaan. 

Klik hier om te weten welke regels gezinshereniging van toepassing zijn op jou. 

Lees hier meer over de rechtspraak van het Hof van Justitie.

 

Meer info