Nieuws

print
  • 6 maart 2024

    In een vonnis van 23 februari 2024 oordeelt de Rechtbank van eerste aanleg van Brugge (23/1216/B) dat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) een buitenlandse huwelijksakte moet erkennen als er al een Belgische akte van werd opgemaakt door de ambtenaar van de burgerlijke stand.

  • 5 maart 2024

    Het voorbije jaar bouwden we achter de schermen samen met Dropsolid (Digital Experience Agency) aan een volledig nieuwe website. De software van onze oude juridische website agii.be moest immers vervangen worden. We hielden hierbij maximaal rekening met een analyse van begin 2023 én met de input die we van jullie, onze lezers, kregen via de bevragingen in 2022. Bedankt daarvoor.

    Rond 20 maart lanceren we deze nieuwe website vreemdelingenrecht.be. Mogelijk zal je onze website in die periode soms moeilijker kunnen bereiken. Niet alles zal meteen perfect werken. We volgen mogelijke kinderziektes op en verhelpen ze zo snel mogelijk. Alvast onze excuses voor eventuele hinder.

    Op de nieuwe website zal je alle juridische info die nu op agii.be staat, blijven terugvinden. We verbeterden de navigatie en zoekfuncties. We herwerkten grote stukken tekst. We gebruikten daarbij nieuwe tools die het leescomfort vergroten én de informatie verrijken. Op die manier willen we je in de toekomst nog beter wegwijs maken in migratie.

  • 27 februari 2024

    Sinds 5-2-2024 moet bij nationaliteitsverklaringen je geboortedatum op alle voorgelegde documenten en in het vreemdelingen-, bevolkings- en strafregister gelijk zijn. Voor de schrijfwijze van je naam of voornaam was dit al langer zo. De ambtenaar kan op basis van artikel 15, §1 vierde lid van het Wetboek van de Belgische nationaliteit (WBN) de nationaliteitsverklaring opschorten wanneer de (voor)naam of geboortedatum niet op al die plaatsen identiek is. Voor naturalisatieprocedures is deze toevoeging niet voorzien. Daar moeten alleen de naam en voornaam identiek zijn op alle voorgelegde documenten en in het vreemdelingen-, bevolkings- en strafregister.

  • 24 januari 2024

    De wet van 13-9-2023 houdende diverse bepalingen inzake modernisering van de burgerlijke stand (Reparatiewet) trad deels in werking op 1-1-2024. Voortaan is een (voor)naamswijziging mogelijk na een huwelijk of na een buitenlandse echtscheiding.

  • 13 juni 2023

    In een beschikking van 27-4-2023 spreekt de familierechtbank van Kortrijk een vervangend vonnis uit voor een Afghaanse huwelijksakte die niet werd gelegaliseerd. Legalisatie was niet mogelijk wegens overmacht. 

  • 13 juni 2023

    Als de Dienst Vreemdelingenzaken alleen de inhoud betwist van een buitenlandse geboorteakte maar geen twijfels heeft over de authenticiteit van de akte, is er geen sprake van wetsontduiking in de zin van artikel 18 van het Wetboek Internationaal Privaatrecht (WIPR). De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV) wijst hierop in een arrest van 9-5-2023.

  • 31 maart 2023

    De wet van 8 februari 2023 voert de wettelijke samenwoning (WS) in als huwelijksbeletsel in artikel 147 Burgerlijk Wetboek (BW). Sinds 11 maart 2023 kan je geen huwelijk meer aangaan als je nog wettelijk samenwoont met een derde persoon. Deze wetwijziging roept een aantal vragen op. Geldt dit beletsel ook voor Belgen die eerder in het buitenlandse een relatie van samenleven aanging? Of voor niet-Belgen?

  • 1 maart 2023

    Visumaanvragen of -afspraken die vóór 1-5-2023 zijn ingediend door slachtoffers van de aardbeving op 6-2-2023 in het noordwesten van Syrië en het zuidoosten van Turkije, kregen of krijgen een prioritaire behandelingDe aardbeving heeft aan tienduizenden mensen het leven gekost, miljoenen mensen dakloos gemaakt en volledige steden verwoest. Verschillende slachtoffers hebben gezins- en familieleden in België met wie zij reeds een procedure gezinshereniging hadden opgestart. Anderen hebben familieleden in België die hen tijdelijk willen opvangen. In dit artikel vind je een actueel overzicht van de informatie hierover die wij ter beschikking hebben.

  • 23 februari 2023

    Dienst Vreemdelingenzaken mag de inhoud van Afghaanse e-taskara’s en paspoorten niet zomaar in twijfel trekken om een aanvraag gezinshereniging te weigeren, ook niet als de geboortedatum in deze documenten niet overeenkomt met de geboortedatum vermeld in een vroeger voorgelegde papieren taskara. Dat zegt de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen in een arrest van 3 mei 2022.

  • 21 oktober 2022

    In vonnis nr. 21/875/B van 21-9-2022 oordeelde de familierechtbank te Dendermonde dat een religieus huwelijk gesloten in februari 2017 voor de Eritrese Orthodoxe kerk in Soedan erkend moest worden. De rechtbank controleerde de authenticiteit van de huwelijksakte en de geldigheid van het huwelijk. Anders dan het Openbaar Ministerie en de Dienst Vreemdelingenzaken oordeelde de rechter dat er geen sprake was van een schijnhuwelijk aangezien geen van beide echtgenoten op het ogenblik van de huwelijkssluiting al een verblijfsrecht hadden in België. Het huwelijk kan in 2017 niet gesloten zijn met als enige doel een verblijfsrechtelijk voordeel te krijgen voor een echtgenoot in 2019.

  • 16 september 2022

    Hof van Justitie verplicht Polen in arrest nr. C-2/21 van 24 juni 2022 om een identiteitskaart of paspoort af te leveren aan een Pools kind geboren in Spanje uit twee moeders (een Ierse en een Poolse) zodat het kind haar rechten als Unieburger, onder andere het recht op vrij verkeer, kan uitoefenen. Dat moet op basis van de Spaanse geboorteakte, zelfs zonder inschrijving daarvan in de Poolse registers van burgerlijke stand. Dit HvJ-arrest bevestigt eerdere rechtspraak.

  • 14 september 2022

    De Brussel IIter Verordening is een herziening van de Brussel IIbis Verordening, de hoeksteen van de gerechtelijke samenwerking in familiezaken in de EU (behalve Denemarken). De Verordening stelt uniforme regels vast over de erkenning en tenuitvoerlegging van beslissingen tot echtscheiding, scheiding van tafel en bed en nietigverklaring van het huwelijk, en over geschillen over ouderlijke verantwoordelijkheid in grensoverschrijdende situaties. Bij Wet van 20 juli 2022 werd ons nationale recht aangepast om uitvoering te geven aan deze Verordening.

  • 10 mei 2022

    Geactualiseerd: ontdek jaarverslag 2022 en 2021 van Agentschap Integratie en Inburgering, met dienst vreemdelingenrecht en internationaal familierecht

  • 6 mei 2022

    Volgens RvV arrest nr. 268.111 van 11-2-2022 mag DVZ een aanvraag gezinshereniging met erkend vluchteling (artikel 10 Vw) niet impliciet weigeren door toekenning van een humanitair visum (artikel 9 en 13 Vw) zonder eerst de familieband volgens het cascade-systeem te beoordelen. Somalische documenten worden door België niet gelegaliseerd, maar kunnen wel gelden als een "ander geldig bewijs" van de familieband.

  • 31 maart 2022

    Als Belgische autoriteiten een buitenlandse authentieke akte of een buitenlandse rechterlijke beslissing niet hebben gelegaliseerd, blijft erkenning door de burgerlijke rechtbank mogelijk. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV) heeft hierover geen rechtsmacht. RvV arrest nr. 256.571 van 16-06-2021 bevestigt vaste rechtspraak in die zin.

  • 27 januari 2022

    Hof van Justitie arrest nr. C-490/20 van 14-12-2021 verplicht Bulgarije om een identiteitskaart of paspoort af te leveren voor een kind geboren uit twee moeders (een Bulgaarse en een Britse) in Spanje, zodat het kind haar rechten als Unieburger of bloedverwant kan uitoefenen. Dat moet op basis van de Spaanse geboorteakte, zelfs zonder Bulgaarse geboorteakte.

  • 19 november 2021

    In arrest nr. 2020/FE/49 van 9-03-2021 erkent het hof van beroep van Antwerpen een Ahmadi huwelijk uit Pakistan, ook al voldoet zo'n huwelijk niet aan de Pakistaanse regelgeving, aangezien de Pakistaanse overheid in de praktijk toch rechtsgevolgen verbindt aan Ahmadi huwelijken en zo impliciet dit huwelijk erkent.

  • 8 november 2021

    Hof van Justitie arrest C-262/21 van 2-08-2021 oordeelt dat er geen 'ongeoorloofde overbrenging of niet doen terugkeren van het kind' kan zijn in de situatie waarin een ouder zijn kind, zonder instemming van de andere ouder, uit de lidstaat van zijn gewone verblijfplaats meeneemt naar een andere lidstaat ter uitvoering van een Dublin-overdrachtsbeslissing, en vervolgens in deze lidstaat blijft nadat deze overdrachtsbeslissing nietig is verklaard zonder dat de doorverwijzende lidstaat evenwel heeft besloten hen terug te nemen of hun verblijf toe te staan. Het gaat in dat geval niet om een onwettige handeling, maar om het gevolg geven aan een beslissing die bindend is.

  • 5 oktober 2021

    Het Gentse Arbeidshof oordeelt in arrest nr. 2019/AR/178 op 10-09-2020 dat personen met de dubbele nationaliteit België-Marokko zich niet kunnen beroepen op het bilateraal sociale zekerheidsverdrag tussen België en Marokko dat Marokkaanse werknemers in België het recht op kinderbijslag in België geeft wanneer hun kinderen in Marokko opgevoed worden. Bij dubbele nationaliteit België-Marokko primeert de Belgische wetgeving volgens dewelke kinderen die opgevoed worden of lessen volgen buiten België geen recht hebben op gezinsbijslagen.

  • 5 oktober 2021

    RvV arrest nr. 250.273 van 2-03-2021 oordeelt dat DVZ geen gebruik mag maken van artikel 146bis BW om de erkenning van een buitenlandse huwelijksakte te weigeren als geen van de echtgenoten de Belgische nationaliteit heeft.

  • 5 oktober 2021

    RvV arrest van 25-03-2021 (nr. 251.631) oordeelt dat de verwantschap tussen een moeder en haar kind voldoende wordt bewezen door het samenlezen van de geboorteakte van het kind met de gegevens uit het rijksregister, ook al is de naam van de moeder op de geboorteakte van haar kind anders dan op haar eigen identiteitsdocument en in het rijksregister.

  • 10 augustus 2021

    RvV arrest nr. 256.552 van 16-06-2021 oordeelt dat twijfels over de leeftijd aan de hand van foto’s onvoldoende zijn om een (humanitair) visum te weigeren, en vereist een zorgvuldig onderzoek van het nationaal paspoort. Het is kennelijk onredelijk en disproportioneel om niet de mogelijkheid te bieden een DNA-test te ondergaan, temeer omdat andere gezinsleden deze mogelijkheid wel wordt geboden. Door de identiteit in vraag te stellen, wordt ook de verwantschap in vraag gesteld.

  • 19 mei 2021

    Het hof van beroep van Brussel oordeelt in arrest nr. 2020/FA/366 van 30-03-2021 dat het vaststaan van het genetische vaderschap van de man tegen wie een onderzoek naar het vaderschap wordt gevoerd, geen wettelijk beletsel vormt om een onderzoek te doen naar het belang van het kind om de vaderlijke afstammingsband effectief juridisch vast te stellen.

  • 7 mei 2021

    Als men een niet-gelegaliseerde buitenlandse huwelijksakte voorlegt als bewijs van verwantschap bij een aanvraag gezinshereniging, kan DVZ de erkenning daarvan enkel weigeren op grond van (artikel 11, §1 van) de Verblijfswet (Vw), niet op basis van het internationaal privaatrecht. De alternatieve regeling voor het bewijs van de gezinsband, voorzien in artikel 12bis, §§5 en 6 Vw, geeft uitsluitsel over het al dan niet bestaan van de verwantschapsband. De RvV heeft rechtsmacht om een weigering van gezinshereniging waar géén gelegaliseerde buitenlandse akte als bewijs van verwantschap voorgelegd werd, te toetsen. Dit zonder de bevoegdheidsverdeling tussen de gewone hoven en rechtbanken en de administratieve rechtscolleges te schenden. Dat alles zegt RvV arrest nr. 250.070 van 26-02-2021.

  • 25 maart 2021

    RvV arrest nr. 246.433 van 18-12-2020 oordeelt dat een laattijdige registratie van een buitenlandse geboorteakte op zich niet volstaat om te besluiten dat er sprake is van wetsontduiking zonder te motiveren waarom er sprake is van een schending van het door het WIPR aangewezen toepasselijk recht. 

Pagina's