Nieuws

print
  • 5 maart 2024

    Het voorbije jaar bouwden we achter de schermen samen met Dropsolid (Digital Experience Agency) aan een volledig nieuwe website. De software van onze oude juridische website agii.be moest immers vervangen worden. We hielden hierbij maximaal rekening met een analyse van begin 2023 én met de input die we van jullie, onze lezers, kregen via de bevragingen in 2022. Bedankt daarvoor.

    Rond 20 maart lanceren we deze nieuwe website vreemdelingenrecht.be. Mogelijk zal je onze website in die periode soms moeilijker kunnen bereiken. Niet alles zal meteen perfect werken. We volgen mogelijke kinderziektes op en verhelpen ze zo snel mogelijk. Alvast onze excuses voor eventuele hinder.

    Op de nieuwe website zal je alle juridische info die nu op agii.be staat, blijven terugvinden. We verbeterden de navigatie en zoekfuncties. We herwerkten grote stukken tekst. We gebruikten daarbij nieuwe tools die het leescomfort vergroten én de informatie verrijken. Op die manier willen we je in de toekomst nog beter wegwijs maken in migratie.

  • 1 maart 2023

    Visumaanvragen of -afspraken die vóór 1-5-2023 zijn ingediend door slachtoffers van de aardbeving op 6-2-2023 in het noordwesten van Syrië en het zuidoosten van Turkije, kregen of krijgen een prioritaire behandelingDe aardbeving heeft aan tienduizenden mensen het leven gekost, miljoenen mensen dakloos gemaakt en volledige steden verwoest. Verschillende slachtoffers hebben gezins- en familieleden in België met wie zij reeds een procedure gezinshereniging hadden opgestart. Anderen hebben familieleden in België die hen tijdelijk willen opvangen. In dit artikel vind je een actueel overzicht van de informatie hierover die wij ter beschikking hebben.

  • 14 september 2022

    De Brussel IIter Verordening is een herziening van de Brussel IIbis Verordening, de hoeksteen van de gerechtelijke samenwerking in familiezaken in de EU (behalve Denemarken). De Verordening stelt uniforme regels vast over de erkenning en tenuitvoerlegging van beslissingen tot echtscheiding, scheiding van tafel en bed en nietigverklaring van het huwelijk, en over geschillen over ouderlijke verantwoordelijkheid in grensoverschrijdende situaties. Bij Wet van 20 juli 2022 werd ons nationale recht aangepast om uitvoering te geven aan deze Verordening.

  • 10 mei 2022

    Geactualiseerd: ontdek jaarverslag 2022 en 2021 van Agentschap Integratie en Inburgering, met dienst vreemdelingenrecht en internationaal familierecht

  • 8 september 2020

    De Wet van 31 juli 2020 houdende diverse dringende bepalingen inzake justitie bevat een heel aantal bepalingen om de informatisering van de burgerlijke stand verder te optimaliseren. Op 24 augustus 2020 werd ook de omzendbrief geactualiseerd. Sommige wijzigingen hebben gevolgen voor de opname van persoonsgegevens op basis van buitenlandse documenten.

  • 21 maart 2019

    Op 31 maart 2019 treedt nieuwe regelgeving over de modernisering van de burgerlijke stand in werking.

  • 26 november 2018

    Het Hof van Justitie (HvJ) sprak zich op 28 juni 2018 uit over het begrip ‘gewone verblijfplaats’ van een kind in de zin van artikel 8, lid 1 van de Brussel IIbis Verordening en in het bijzonder ov

  • 13 september 2017

    In dit bericht overlopen we de belangrijkste wijzigingen voor het familiaal internationaal privaatrecht.

  • 11 juni 2014

    Een nieuw Consulair Wetboek regelt de bevoegdheden van consulaire posten. Het treedt in werking op 15 juni 2014.

  • 17 februari 2014

    De rechtbank van eerste aanleg van Brussel deed uitvoerig uitspraak over de territoriale bevoegdheid conform artikel 23 van het wetboek internationaal privaatrecht.