Het gewijzigde decreet betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid van 7 juni 2013 (Inburgeringsdecreet) heeft een nieuw document in het leven geroepen: de verklaring van geleverde inspanningen tot het behalen van een inburgeringsattest. Het Agentschap Integratie en Inburgering geeft deze verklaring aan de inburgeraars die door beperkte leercapaciteiten de doelen van maatschappelijke oriëntatie (MO) of Nederlands (NT2) niet kunnen behalen, maar wel hun inburgeringsplicht voldaan hebben. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat deze verklaring zal gelden als bewijs van maatschappelijke integratie voor een nationaliteitsverklaring, maar niet als bewijs van talenkennis.
Je vindt alle info over het opleidings- en de certificeringstraject sociaal tolk voortaan op de portaalwebsite van het Agentschap Integratie en Inburgering.
Fedasil en VDAB sloten een samenwerkingsakkoord over de integratie van asielzoekers door middel van tewerkstelling. Een nieuwe instructie van Fedasil van 6-02-2017 operationaliseert dit akkoord.
Een nieuwe algemene verblijfsvoorwaarde in de Verblijfswet vereist van vreemdelingen dat ze inspanningen tot integratie leveren voor het behouden van hun verblijfsrecht. Anders kan DVZ een einde maken aan het verblijf. De concrete invulling van die nieuwe bevoegdheid van DVZ is nog onduidelijk.
Voor elk dossier (equivalent) leefloon in 2016 of 2017 voor erkende vluchtelingen en subsidiair beschermden, krijgt het OCMW een bijkomende toelage van 10% bovenop de gewone toelage.
Het Hof van Justitie arrest van 9 juli 2015 stelt dat de toepassingsvoorwaarden voor zo'n verplichting de gezinshereniging niet onmogelijk of uiterst moeilijk mogen maken.
Sinds 1 mei 2015 zijn de tarieven voor kinderopvang gewijzigd. Er is onder meer een verminderd tarief voor inburgeraars met een beperkt inkomen, en voor mensen die recht hebben op materiële opvang. De aanvraag van een attest inkomenstarief is vergemakkelijkt.