Op 2 september 2019 trad het Samenwerkingsakkoord van 6 december 2018 gedeeltelijk in werking. Hierdoor moeten sinds 2 september 2019 hooggeschoolde werknemers die een Europese blauwe kaart aanvragen en seizoenarbeiders die voor meer dan 90 dagen tewerkgesteld worden, de gecombineerde vergunningsprocedure volgen. Hoewel de procedure hetzelfde verloopt als de aanvraag voor een gecombineerde vergunning, bestaan er voor deze categorieën afwijkende termijnen.
Europese Blauwe kaart
Om een Europese Blauwe kaart te bekomen moet je een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur of van minimum één jaar afsluiten. Deze situatie is dus voor meer dan 90 dagen en zal steeds onder de gecombineerde vergunningsprocedure vallen.
Verder moet je een diploma van hoger of universitair onderwijs hebben. De studies moeten minimaal 3 jaar geduurd hebben.
Ten slotte moet je een bepaald minimumloon verdienen. Dit verschilt per gewest:
- In het Vlaams gewest moet je minimaal 120% van het gemiddeld bruto jaarloon verdienen. Voor 2019 bedraagt dit 50.242 euro.
- In het Brussels Hoofdstedelijk gewest moet je minimaal 52.978 euro verdienen in 2019. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd.
De termijn voor de beslissing in verband met de gecombineerde vergunning is 90 dagen vanaf de dag dat de aanvraag door het bevoegde gewest ontvankelijk werd verklaard.
Seizoenarbeiders
Seizoenarbeiders dienen afhankelijk van het geval een arbeidskaart of een gecombineerde vergunning aan te vragen:
- Indien de tewerkstelling minder dan 90 dagen duurt, dient een arbeidskaart te worden aangevraagd.
- Indien de tewerkstelling meer dan 90 dagen duurt, dient een gecombineerde vergunning te worden aangevraagd. Voor seizoenarbeid kan deze maximaal voor vijf maanden worden toegekend per periode van 12 maanden.
Voor seizoenarbeiders geldt geen vrijstelling van arbeidsmarktonderzoek. De werkgever dient dus aan te tonen dat hij geen geschikte kandidaten kan vinden op de arbeidsmarkt binnen een redelijke termijn.
- Het Vlaams gewest specifieert op zijn website dat wat dat betreft een vacature voor seizoenarbeid minimaal drie weken moet hebben opengestaan in gedeeld beheer met de VDAB, in tegenstelling tot de gebruikelijke zes weken
- Het Brussels Hoofdstedelijk gewest specifieert dit niet verder op zijn website. Vragen hierover kunnen gesteld worden via arbeid.eco@gob.brussels
Daarnaast bepalen de gewesten voor welke sectoren een gecombineerde vergunning voor seizoenarbeid kan worden aangevraagd:
- Vlaams gewest: landbouw-, tuinbouw- of horecasector
- Brussels Hoofdstedelijk gewest: landbouwsector
Ook voor seizoenarbeiders dient de beslissing inzake de gecombineerde vergunning binnen een termijn van 90 dagen vanaf de dag dat de aanvraag door het bevoegde gewest ontvankelijk werd verklaard te worden afgeleverd. Indien het gaat om een seizoenarbeider die in de loop van de voorafgaande vijf jaar minimaal eenmaal als seizoenarbeider op het Belgisch grondgebied werd toegelaten en de voorwaarden van zijn verblijf heeft nageleefd, wordt de beslissingstermijn verkort naar 60 dagen. De beslissing over een vernieuwing of verlenging van een toelating tot arbeid als seizoenarbeider dient bovendien binnen de 30 dagen te worden genomen.
Overige bijzondere categorieën nog niet omgezet
Het samenwerkingsakkoord van 6 december 2018 bevat ook bepalingen die voorzien in de omzetting van verschillende andere richtlijnen, zoals binnen ondernemingen overgeplaatste personen, onderzoekers, stagiairs en vrijwilligers.
Deze wijzigingen zijn echter nog niet in werking getreden. Voorlopig blijven de oude regels dus van toepassing op deze categorieën van werknemers.
- Samenwerkingsakkoord van 6 december 2018 tussen de Federale Staat, het Waals Gewest, het Vlaams Gewest, het Brussels-Hoofdstedelijk Gewest en de Duitstalige Gemeenschap houdende uitvoering van het samenwerkingsakkoord van 2 februari 2018 tussen de Federale Staat, het Waals Gewest, het Vlaams Gewest, het Brussels-Hoofdstedelijk Gewest en de Duitstalige Gemeenschap met betrekking tot de coördinatie tussen het beleid inzake de toelatingen tot arbeid en het beleid inzake de verblijfsvergunningen en inzake de normen betreffende de tewerkstelling en het verblijf van buitenlandse arbeidskrachten
- Samenwerkingskoord van 28 mei 2019 tussen de Federale Staat, het Waals Gewest, het Vlaams Gewest, het Brussels-Hoofdstedelijk Gewest en de DuitstaliGemeenschap tot wijziging van het Samenwerkingsakkoord van 6 december 2018 tussen de Federale Staat, het Waals Gewest, het Vlaams Gewest, het Brussels-Hoofdstedelijk Gewest en de Duitstalige Gemeenschap houdende uitvoering van het samenwerkingsakkoord van 2 februari 2018 tussen de Federale Staat, het Waals Gewest, het Vlaams Gewest, het Brussels-Hoofdstedelijk Gewest en de Duitstalige Gemeenschap met betrekking tot de coördinatie tussen het beleid inzake de toelatingen tot arbeid en het beleid inzake de verblijfsvergunningen en inzake de normen betreffende de tewerkstelling en het verblijf van buitenlandse arbeidskrachten
- Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2018 houdende uitvoering van de wet van 30 april 1999 betreffende de tewerkstelling van buitenlandse werknemers
- Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 16 mei 2019 tot wijziging van het koninklijk besluit van 9 juni 1999 houdende de uitvoering van de wet van 30 april 1999 betreffende de tewerkstelling van buitenlandse werknemers, wat betreft de toelating tot arbeid voor activiteiten gevoerd in het kader van een overplaatsing binnen een onderneming, van een seizoenarbeider, van een onderzoeker, van een stagiair, van een vrijwilliger, of in het kader van de Europese blauwe kaart
- Wet van 5 mei 2019 tot wijziging van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen wat bepaalde categorieën van werknemers betreft
- Koninklijk besluit van 6 juni 2019 tot wijziging van het koninklijk besluit van 8 oktober 1981 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen met het oog op de afgifte van een Europese blauwe kaart die de onderdanen van derde landen machtigt tot het verblijf met het oog op een hooggekwalificeerde baan
- Lees meer over 'Europese blauwe kaart'
- Lees meer over 'Seizoensarbeid'
- Het Koninklijk Besluit inzake seizoenarbeiders werd nog niet gepubliceerd.