Medische regularisatie in jaarverslag Federale Ombudsman

De Federale Ombudsman publiceerde zijn jaarverslag 2013.
In verband met medische regularisatie (9ter) haalt het jaarverslag de volgende knelpunten aan:

  • Er zijn problemen met de verlengingen van de verblijfmachtiging om medische redenen.
  • De weigeringsbeslissingen worden slecht gemotiveerd. De motiveringen zijn stereotiep, daar waar ze in rechte en in feite aanvaardbaar en redelijk moeten zijn. Bovendien onderzoeken de medische adviezen onnauwkeurig de beschikbaarheid en toegankelijkheid van zorg in het herkomstland.
  • De hoorplicht, vooral in het kader van verlengingen, wordt niet nageleefd.
  • De standaardtermijn van 30 dagen om terug te keren naar het herkomstland is te kort en onredelijk. Zo komt de praktische organisatie en effectieve opvolging van de medische behandeling in het gedrang.
  • DVZ houdt geen rekening met andere belangrijke elementen naast de medische, die een verblijfsrecht kunnen rechtvaardigen. Bijvoorbeeld: ouders van een kind met verblijfsrecht, echtgenoot van een persoon met verblijfsrecht.

De Ombudsman vraagt dat de DVZ zorgvuldig te werk gaat bij de beslissingen en zijn voorzorgen neemt om te voorkomen dat de aanvrager onnodig in een onwettige verblijfssituatie komt. Hij wijst erop dat de vreemdeling enkel een beroep kan indienen bij de Raad van Vreemdelingenbetwistingen en dat dat geen opschortende gevolgen heeft. Intussen is hij wel uitgesloten van steun, met uitzondering van dringende medische hulp.

Download het jaarverslag 2013 van de Federale Ombudsman