Nederlandse Raad van State eist nauw onderzoek voor Dublin-asieloverdracht naar Hongarije

De Nederlandse Raad van State oordeelde in twee beslissingen van 26 november 2015 dat de Nederlandse staatssecretaris er niet zo maar van uit mag gaan dat een Dublin-overdracht naar Hongarije geen schending van artikel 3 EVRM zou opleveren.

De Nederlandse Raad van State grijpt in haar beoordeling terug naar de zaak M.S.S. tegen België en Griekenland (Europees Hof voor de Rechten van de Mens, nr. 30696/09 van 21 januari 2011). De overheid is verplicht een onderzoek te doen naar de situatie in het land waarnaar de Dublin-overdracht plaats zal vinden, als de asielzoeker zijn stelling dat de overdracht in strijd is met artikel 3 of 13 van het EVRM onderbouwt met algemene documenten, die aanleiding geven tot gerede twijfel.

Rechtsfeiten Raad van State nummers 201507248/1/V3 en 201507322/1

In deze zaken konden beide asielzoekers stukken voorleggen die gerede twijfel kunnen doen rijzen over:

  • de kwaliteit van de opvangcapaciteit
  • de leefomstandigheden en
  • de procedure in Hongarije

Die zouden een inbreuk kunnen vormen in de zin van artikel 3 EVRM.

De Nederlandse Raad van State oordeelt dat de twijfel van die aard is dat de Nederlandse overheid:

  • ten onrechte uitging van het interstatelijk vertrouwensbeginsel, en
  • de situatie nauwer moet onderzoeken om er zeker van te zijn dat een overdracht naar Hongarije geen schending van artikel 3 EVRM oplevert.

Hoe zit het met de Belgische praktijk?

In de contactvergadering van het Belgisch Comité voor Hulp aan Vluchtelingen (BCHV) van september en oktober 2015 deelde DVZ mee dat het Hongaarse asielsysteem volgens haar geen systeemfouten bevat. Er is dus geen sprake van automatische schorsing van asieloverdrachten naar Hongarije. Alle informatie die de persoon zelf aanbrengt, zowel over de individuele als de algemene situatie, zal in overweging worden genomen bij de beslissing.

DVZ geeft wel aan dat België geen families terugstuurt naar Hongarije. Alleenstaande mannen kunnen wel worden teruggestuurd. DVZ gaf ook aan dat Dublin-overdrachten naar Hongarije momenteel geen topprioriteiten zijn voor DVZ.

Op 15 december 2015 schorste de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen een Dublin-asieloverdracht naar Hongarije. Lees hierover ons apart nieuwsbericht.

Bericht van Vluchtelingenwerk Vlaanderen