RvV: CGVS moet zijn informatie over veiligheid in Bagdad actualiseren

In arrest nr. 165.615 van 12 april 2016 vernietigt de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV) een beslissing van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) waarbij het statuut van vluchteling en subsidiaire bescherming geweigerd werd aan een Iraakse man afkomstig uit Bagdad. Volgens de RvV deed het CGVS geen grondige analyse van de actuele veiligheidssituatie in Bagdad en trok het twijfelachtige conclusies uit rapporten van haar onderzoekscel CEDOCA.

De feiten

Een man van Iraakse origine ontvlucht in 2006 zijn land van herkomst om te ontkomen aan doodsbedreigingen van de anti-Amerikaanse Moudjahedien. Na een tijdelijk verblijf van 8 jaar in Wit-Rusland moet hij in september 2014 gedwongen terugkeren naar Irak. In februari 2015 komen onbekenden langs bij de woonplaats van zijn moeder in Bagdad. Na zijn moeder te ondervragen over hem, houden de onbekenden twee naasten van zijn moeder aan. Enkele dagen later komen zij terug en ondervragen opnieuw zijn moeder. Uit vrees voor zijn leven ziet de man geen andere optie dan Irak opnieuw te ontvluchten en vraagt hij asiel aan in België.

RvV: bijkomende onderzoeksdaden nodig voor beoordeling van de nood aan subsidiaire bescherming

Het CGVS oordeelde in haar weigeringsbeslissing dat de mate van willekeurig geweld in het gewapende conflict in Bagdad niet voldoende hoog is om te spreken van een reëel risico op ernstige schade in de zin van artikel 48/4, §2 c) van de Verblijfswet. Het CGVS baseert zich hiervoor op 2 documenten: ‘UNHCR Position on Returns to Iraq’ en de COI Focus ‘Irak, de actuele veiligheidssituatie in Bagdad’ van haar onderzoeksdienst CEDOCA.

De RvV stelt dat het dossier essentiële elementen mist waardoor het voor haar niet mogelijk is om de beslissing van het CGVS te bevestigen of te hervormen. De RvV beveelt daarom volgende bijkomende onderzoeksmaatregelen:

  • Het CEDOCA-rapport, COI Focus ‘Irak, de actuele veiligheidssituatie in Bagdad’, moet geactualiseerd worden

De RvV is van mening dat het CGVS niet voldoende actuele informatie heeft om zich uit te spreken over de actuele veiligheidssituatie in Irak en dus de subsidiaire bescherming. De COI Focus in kwestie dateert van 6 oktober 2015, een zestal maand geleden. De RvV heeft kennis van heel wat veiligheidsincidenten, die zich hebben voorgedaan in Irak sinds oktober 2015. Dit wordt bevestigd door de stukken aangehaald door de advocaat van de Iraakse man. De situatie in Irak is dermate precair en constant onderhevig aan verandering dat de informatie van het CGVS niet meer accuraat en up-to-date is.

  • Er moet een grondige analyse gemaakt worden van de veiligheidssituatie in Bagdad in de zin van artikel 48/4, §2, c van de Verblijfswet, rekening houdend met alle beschikbare informatie.

Het gaat daarbij om het rapport van CEDOCA, het specifieke profiel van de verweerder en de geactualiseerde informatie die zal voortvloeien uit de eerste onderzoeksmaatregel.

De RvV stelt zich vragen bij de relevantie van sommige conclusies die door het CGVS uit het rapport van CEDOCA worden getrokken. Zo concludeerde het CGVS dat het aantal aanslagen in 2015 ‘gevoelig’ lager ligt dan in 2013 ten tijde van de breaking the walls-campagne. Maar de RvV oordeelde dat het vergelijken van de eerste 9 maanden van 2015 met de 12 maanden van 2014 of 2013, getuigt van een ongenuanceerde analyse. De RvV voegt eraan toe dat andere elementen van het CEDOCA-rapport, zoals de slechts tijdelijke afname van het gebruik van bomauto’s, de aanhoudende explosies in 2015 en het grote aandeel burgerslachtoffers, onderbelicht worden. De RvV wenst tenslotte verduidelijking over waarom het niet stilvallen van het openbaar leven, het CGVS doet besluiten dat het geweld is afgenomen. Een meer uitgebreide analyse van de beschikbare informatie dient daarom doorgevoerd te worden.

  • De mogelijkheid van het al dan niet bestaan van een intern vluchtalternatief moet onderzocht worden

Aangezien de RvV deze onderzoeksmaatregelen niet zelf kan uitvoeren, vernietigt de RvV de bestreden beslissing en stuurt het dossier terug naar het CGVS, die vervolgens een nieuwe beslissing moet nemen.

Bericht van Vluchtelingenwerk Vlaanderen