Visumvrijstelling kort verblijf voor onderdanen van China met diplomatiek paspoort en onderdanen van Peru

Vanaf respectievelijk 15 maart 2016 en 3 maart 2016 zijn vrijgesteld van visumplicht voor een kort verblijf in de Schengenzone:

  • onderdanen van Peru (de vrijstelling geldt niet voor bezoldigde bezigheden)
  • onderdanen van China met een diplomatiek paspoort

Sinds die data worden de overeenkomsten die de Europese Unie met die landen afsloot inzake de vrijstelling van de visumplicht voor kort verblijf voorlopig toegepast, in afwachting van de inwerkingtreding ervan.

Wederzijdse visumvrijstelling

Reizigers uit Peru en reizigers uit China met een diplomatiek paspoort kunnen nu maximaal 90 dagen binnen een tijdvak van 180 dagen visumvrij reizen en verblijven in de Schengenzone.

Omgekeerd kunnen ook Unieburgers maximaal 90 dagen per tijdvak van 180 dagen naar Peru en (met een diplomatiek paspoort of een laissez-passer van de EU) naar China reizen en er verblijven zonder visum.

Geen visumvrijstelling bij bezoldigde bezigheden

De visumvrijstelling geldt niet voor Peruanen die tijdens hun kort verblijf reizen voor een bezoldigde bezigheid. Voor hen beslissen de EU lidstaten elk afzonderlijk over de visumplicht.

Omgekeerd beslist ook Peru over de visumplicht voor Unieburgers die tijdens hun kort verblijf reizen voor een bezoldigde bezigheid.

Geen onvoorwaardelijk recht op binnenkomst

Vrijstelling van visumplicht houdt geen onvoorwaardelijk recht op binnenkomst in de Schengenzone in. Bij controle aan de (Schengen)grens moet de betrokkene kunnen aantonen dat hij aan de algemene binnenkomstvoorwaarden voldoet. Hij moet het bewijs kunnen leveren van:

  • zijn reisdoel
  • zijn verblijfsomstandigheden
  • voldoende bestaansmiddelen voor de duur van het voorgenomen verblijf en voor de terugreis naar zijn herkomstland, of in staat zijn deze middelen rechtmatig te verwerven

Bovendien moet betrokkene kunnen aantonen dat zijn voorgenomen verblijf niet langer dan 90 dagen binnen een termijn van 180 dagen zal duren.

Meer info