Kunnen we naast onze gecertificeerde sociaal tolken een aanvullend aanbod van taalhulpen inzetten? En zo ja, hoe? Dat onderzochten we in samenwerking met enkele partners. De eerste resultaten kan je lezen in het eindrapport.
Het Tijdschrift voor Vreemdelingenrecht is een juridisch-wetenschappelijk kwartaaltijdschrift met voeling voor wat leeft in de (rechts)praktijk. Het tijdschrift geeft belangrijke en actuele evoluties in rechtspraak en wetgeving weer en publiceert rechtsleerartikelen over vreemdelingenrecht. Het kreeg de ranking B2 van de Vlaamse Interuniversitaire Raad.
De Nieuwsbrief vreemdelingenrecht en internationaal familierecht van het Agentschap Integratie en Inburgering is een gespecialiseerde juridische nieuwsbrief over alle ontwikkelingen in de rechtspositie van vreemdelingen.
Plotseling staan ze er: een rij caravans met gezinnen die enkele dagen in je gemeente willen verblijven. Hoe ben je het best voorbereid op die situatie?
Welke brugfunctie is het meest geschikt om te communiceren met welke anderstalige klant?
Het Communicatiematrix-onderzoek geeft dienstverleners een basis om zo’n inschatting mogelijk te maken. Het onderzoek levert een basis op voor een communicatiebeleid in dienstverlening.
Hulpverleners die werken met precaire verblijvers voelen zich vaak machteloos. Ze lijken alleen voor noodhulp te kunnen zorgen. Hoe kunnen ze meer doen dan alleen maar ‘brandjes blussen’? Wat kunnen hulpverleners voor deze doelgroep betekenen?
Een overzichtsschema van de verblijfsstatuten, met telkens het recht op ziekenfondsaansluiting, sociale hulpverlening en de regeling van de medische kosten.
Hoe krijgt integratiebeleid vorm bij lokale besturen die recent te maken kregen met nieuwe migratiestromen? Dat onderzocht het Kruispunt in 2013. De resultaten van het onderzoek bundelden we in dit nieuwe rapport.
Meer en meer moslims wensen in Vlaanderen begraven te worden. Deze brochure gaat dieper in op de vraag van moslims en hoe een lokale overheid daarmee kan omgaan.
Inspiratie voor burgemeesters, schepenen en OCMW-voorzitters: ideeën en praktische informatie voor wie beleid en dienstverlening wil afstemmen op de diversiteit bij de inwoners. Inhoud: Inspirerende praktijken uit Vlaamse steden en gemeenten. Hete hangijzers. Ondersteuning, cijfers en subsidies.
Leerlingen zonder wettig verblijf zijn in de eerste plaats leerlingen als de andere. Maar in sommige situaties kan geen wettig verblijf hebben een verschil maken.
Wie buitenlandse documenten moet laten legaliseren, tast vaak in het duister. Gemeenteambtenaren Burgerlijke Stand en Bevolking kunnen hun klanten nu wegwijs maken met deze infofiche.
Objectieve en realistische informatie in dertien fiches. Nuttig voor scholen, ziekenhuizen, welzijnsvoorzieningen, lokale verenigingen, gemeentediensten, OCMW’s enz.
Artsen zien regelmatig patiënten die een medisch attest vragen voor een '9ter-aanvraag'. Deze infofiche voor artsen bevat tips voor het correct invullen van dat medisch attest.
De aankomst van rondtrekkenden in een gemeente brengt veel vragen met zich mee. Deze brochure is een praktische gids voor lokale besturen om het onthaal in goede banen te leiden.
Het integratiedecreet geeft het Kruispunt Migratie-Integratie de taak een strategisch planningskader te ontwerpen voor de integratiecentra. Met dat doel voerden we samen met de centra een omgevingsanalyse uit: in welke lokale en regionale context werken we?