In deze juridische collegereeks gaan ervaren sprekers in op Europese thema's & sociale bescherming, Aspecten van verblijfswetgeving: gezinshereniging, asiel & verwijderen en Grondrechtenbescherming.
Deze lezing met interdisciplinaire insteek focust op de discours en stereotypen omtrent migranten. Het doel is achterhalen hoe deze de publieke opinie en de acties van sociale, politieke en economische actoren vormgeven.
Deze interparlementaire meeting focust op de hervormingen van het Europees asielsysteem. Deze meeting richt zich op parlementairen en een breder publiek. Wie wil deelnemen dient wel ten laatste op 23 februari om 12u een toegangsbadge voor het Europees Parlement aan te vragen. De meeting wordt ook live uitgezonden.
In deze module doe je basiskennis op over de verschillende verblijfsstatuten, de rechten, het beleid rond en werken met mensen in precair verblijf. Ze richt zich op professionals, stagiairs en vrijwilligers uit Antwerpen die nog maar net werken in de sector.
Deze studiedag richt zich op sociaal werkers, vakbondsmedewerkers, sociaal inspecteurs, advocaten, ... uit de provincies West- en Oost-Vlaanderen. De studiedag geeft een basisinzicht in de rechten van werknemers zonder wettig verblijf.
Deze lezing focust op de gevolgen van migratie voor de economie van het ontvangstland, en de discriminatie van migranten op de arbeidsmarkt.
Dit informatie- en ontmoetingsmoment richt zich op hoofdzakelijk op professionals uit de jeugd-, cultuur- en kunstensector. Tijdens de opleiding zal informatie aangereikt worden die helpt om activiteiten voor en met vluchtelingen op te starten.
Dit internationaal symposium zal focusen op de uitdagingen voor een beleid dat toestaat geweld op grond van gender uit te sluiten.
Deze vorming focust op het beleid voor mensen zonder wettig verblijf en hoe werken aan een zinvol toekomstperspectief. Ze richt zich op professionals, stagiairs en vrijwilligers die nog maar pas in de sector werken.
Deze lezing focust op de mogelijkheden en de beperkingen van mensenrechten in de context van migratie. In het tweede deel van de avond getuigen twee academici die bedreigd werden in een conflictland en nu werkzaam zijn in België via het project ‘Scholars at Risk’.
Deze vorming voor praktijkwerkers betrokken bij de ondersteuning van kinderen in een migratiecontext bespreekt per sessie een centraal thema. Aan bod komen migratiebeleid en kinderrechten, migratieprocedures, gezondheid en gezondheidszorg, onderwijs en vrije tijd, en psychosociaal welzijn en sociaal netwerk.
Deze lezing focust op de invloed van familiale banden op migratie en vice versa. De thema’s intergenerationele solidariteit, de herschikking van verwantschapsbanden naargelang de context in het ontvangstland, en de situatie van niet-begeleide minderjarigen staan centraal.
Heel wat mensen met een migratieachtergrond ondervinden problemen om een goede gezondheidszorg te krijgen. Daarom organiseert Kom op tegen Kanker de studiedag ‘Diversiteit en Gezondheidsvaardigheden’.
De opleiding richt zich tot medewerkers van de dienst burgerzaken die op zoek zijn naar een goede basiskennis van het internationaal privaatrecht en hoe deze concreet wordt toegepast in de praktijk.
In deze lezing met psychologische en juridische insteek, ligt de focus op de vrees die asielzoekers leiden: in het herkomstland, onderweg, bij het aanvragen van de erkenning als vluchteling en bij het integreren in het ontvangstland.
Deze opleiding richt zich op medewerkers van lokale besturen die dagelijks met het vreemdelingenrecht in aanraking komen. De opleiding focust op de recente ontwikkelingen en biedt daarnaast de mogelijkheid onduidelijkheden of moeilijkheden in de toepassing van het vreemdelingenrecht te bespreken.
|