Dit is een gearchiveerde versie van een digitale nieuwsbrief. De links worden niet meer bijgewerkt. Voor up-to-date informatie kan u bladeren en zoeken op vreemdelingenrecht.be. |
|
nr. 6 // 2 juni 2017 |
|
|
1. Toch geen schorsende beroepsprocedure voor ‘andere familieleden’ van Unieburgers
De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen wijzigt zijn rechtspraak: de ‘andere familieleden’ van Unieburgers, zoals omschreven in artikels 47/1, 47/2 en 47/3 van de Verblijfswet hebben toch geen automatisch schorsend annulatieberoep bij de RvV wanneer Dienst Vreemdelingenzaken hun verblijfsrecht weigert of beëindigt.
Lees meer in een bericht van Agentschap Integratie & Inburgering
|
^TOP
 |
2. Descendent moet alleen ‘ten laste’ zijn in herkomstland als hij daar al 21 jaar was of ouder
Een bloedverwant in neergaande lijn die 21 jaar of ouder is moet voor gezinshereniging bewijzen dat hij in het herkomstland financieel ten laste was van de Unieburger of Belg die hij komt vervoegen. Maar die voorwaarde geldt niet als de descendent vóór zijn aankomst in België jonger was dan 21 jaar. Dat zegt de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen in een arrest van 26 januari 2017.
Lees meer in een bericht van Agentschap Integratie & Inburgering
|
^TOP
 |
3. Bestaansmiddelen bij gezinshereniging met een Belg: ontwikkeling in rechtspraak
In twee recente arresten stelt de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen dat zowel de inkomensvervangende tegemoetkoming voor personen met een handicap, als de inkomensgarantie voor ouderen (IGO) in aanmerking komt als bestaansmiddel bij gezinshereniging met een Belg. De RvV lijkt hiermee terug te komen op zijn eerdere rechtspraak dat dergelijke bestaansmiddelen niet in aanmerking komen voor gezinshereniging.
Aanleiding voor de wijziging is de wet houdende diverse bepalingen inzake asiel en migratie van 4 mei 2016, dat de tekst van artikel 40ter Verblijfswet wijzigde.
Lees meer in een update van ons nieuwsbericht ‘Bestaansmiddelenvoorwaarde bij gezinshereniging’ en
‘IGO niet aanvaard als bestaansmiddelen voor gezinshereniging?’
|
^TOP
 |
4. Ook Hof van Beroep Antwerpen stelt 9bis-aanvraag vrij van retributie
5. Niet kennen van Russisch schrift door schoolgaande kinderen is buitengewone omstandigheid voor 9bis-aanvraag
Kinderen die al heel hun leven in België schoollopen en daardoor het Russisch schrift niet kennen, hebben een reden om een humanitaire regularisatie-aanvraag in België in te dienen in plaats van met hun ouders te moeten terugkeren naar hun herkomstland, Rusland, om daar een verblijfsaanvraag in te dienen. Door de lange verblijfsprocedures in België draagt onze overheid ook verantwoordelijkheid voor de integratie en het onderwijs van de kinderen.
Dat beslist de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen in arrest nr. 181.193 van 24 januari 2017.
Lees meer in een bericht van Agentschap Integratie & Inburgering
|
^TOP
 |
6. Aanvraag 9ter mogelijk vanuit gesloten transitcentrum
7. Vreemdeling met bijlage 35 kan recht hebben op strafuitvoeringsmodaliteiten
8. Slachtoffers mensenhandel krijgen voortaan tijdelijk verblijfsdocument tijdens bedenktijd
9. Gewone gezinsbijslag: FAMIFED laat bilateraal socialezekerheidsverdrag buiten toepassing als betrokken vreemdeling ook Belgische nationaliteit heeft
De Antwerpse Arbeidsrechtbank laat in een recent arrest het socialezekerheidsverdrag tussen België en Joegoslavië buiten toepassing omdat de verzoekster de dubbele nationaliteit heeft, namelijk de Belgische en de Servische (ex-Joegoslavië). De rechter baseert zich hiervoor op een informatienota van FAMIFED.
Lees meer in een bericht van Agentschap Integratie & Inburgering
|
^TOP
 |
10. EHRM: detentie asielzoeker niet strijdig met recht op gezinsleven bij zwangere partner
In arrest Muzamba Oyaw tegen België van 28-03-2017 oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat de opsluiting van een Congolese man in een gesloten centrum met het oog op repatriëring noch in strijd is met artikel 5, noch met artikel 8 EVRM.
Lees meer in een bericht van Vluchtelingenwerk Vlaanderen
|
^TOP
 |
11. EHRM: geen schending art. 5 EVRM ondanks stereotiepe motivering van beslissing tot vrijheidsberoving aan de grens
Beslissingen tot opsluiting van een asielzoeker aan de grens vereisen een individueel onderzoek naar de noodzaak van de detentie waarbij ook rekening moet worden gehouden met de kwetsbaarheid van de asielzoeker. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt in arrest Thimothawes tegen België van 4-04-2017 dat de Belgische autoriteiten dit individueel onderzoek gevoerd hebben en er dus geen schending is van artikel 5 EVRM.
Lees meer in een bericht van Vluchtelingenwerk Vlaanderen
|
^TOP
 |
12. RvV erkent man van Tibetaanse origine als vluchteling op basis van homoseksualiteit
13. RvV vernietigt asielweigering wegens onvoldoende onderzoek naar risico bij terugkeer van verwesterde Afghaanse jongeman
De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen beveelt verder onderzoek door het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen naar de vraag of een Afghaanse verwesterde jongeman vandaag een gegronde vrees voor vervolging of een risico op ernstige schade heeft ingeval van terugkeer naar Kaboel.
Lees meer in een bericht van Vluchtelingenwerk Vlaanderen
|
^TOP
 |
14. DVZ mag visum aan imam van niet-erkende moskee weigeren
15. KB van 9 maart 2017 wijzigt reglementering bevolkingsregisters en identiteitskaarten
16. Tijdelijk nog bijstand bij vrijwillige terugkeer naar visumvrij Georgië
- CGVS, Gids voor de niet-begeleide minderjarige die asiel aanvraagt in België (maart 2017)
- Fedasil, Studie kwetsbare personen met specifieke opvangnoden, synthese van de voornaaamste vaststellingen (december 2017)
- Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Kwaliteitsvolle opvang en begeleiding voor asielzoekers in België (april 2017)
- Cire, La protection des femmes migrantes victimes de violences de genre en Belgique : l’impact de la Convention d’Istanbul, (mei 2017)
- EMN, Jaarlijks beleidsrapport over asiel en migratie in België en de EU in 2016 (april 2017 ; Gezinshereniging van derdelanders in de EU: nationale praktijken (april 2017) ; Ad-Hoc Query over de omzetting van richtlijn 2016/801 (april 2017)
- Provincie Oost-Vlaanderen, Sociale Kaart vluchtelingen in Oost-vlaanderen
- VBO, Gids voor werkgevers – Opleiden en tewerkstellen van asielzoekers en vluchtelingen (tweede herziene versie, mei 2017)
- Myria, De ervaringen van hervestigde vluchtelingen (april 2017); Myriadocs#4Humanitaire visa (mei 2017)
- UNHCR, Relevant COI on the Situation of Palestinian Refugees in Baghdad (maart 2017); Relevant Country of Origin Information to Assist with the Application of UNHCR's Country Guidance on Syria: "Illegal Exit" from Syria and Related Issues for Determining the International Protection Needs of Asylum-Seekers from Syria (februari 2017)
|
^TOP
 |
18. Vormingen door Agentschap Integratie & Inburgering (juni - september 2017)
20. Belgisch Staatsblad (1 mei - 2 juni 2017)
21. Europees Publicatieblad (1 mei - 2 juni 2017)
Pb. C 8 mei 2017, afl. 144, 13
HOF VAN JUSTITIE
Zaak C-638/16 PPU: Arrest van het Hof (Grote kamer) van 7 maart 2017 (verzoek om een prejudiciële beslissing ingediend door de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen — België) — X, X/Belgische Staat [Prejudiciële verwijzing — Verordening (EG) nr. 810/2009 — Artikel 25, lid 1, onder a) — Visum met territoriaal beperkte geldigheid — Afgifte van een visum op humanitaire gronden of ter nakoming van internationale verplichtingen — Begrip „internationale verplichtingen” — Handvest van de grondrechten van de Europese Unie — Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden — Verdrag van Genève — Afgifte van een visum bij een vaststaand risico op schending van de artikelen 4 en/of 18 van het Handvest van de grondrechten — Geen verplichting]
Pb. C 8 mei 2017, afl. 144, 28
HOF VAN JUSTITIE
Zaak C-77/17: Verzoek om een prejudiciële beslissing ingediend door de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (België) op 13 februari 2017 — X/Commissaris-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen
Pb. C 8 mei 2017, afl. 144, 29
HOF VAN JUSTITIE
Zaak C-78/17: Verzoek om een prejudiciële beslissing ingediend door de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (België) op 13 februari 2017 — X/Commissaris-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen
Pb. L 13 mei 2017, afl. 122, 73
BESLUITEN
Uitvoeringsbesluit (EU) 2017/818 van de Raad van 11 mei 2017 tot vaststelling van een aanbeveling ter verlenging van het tijdelijke toezicht aan de binnengrenzen in uitzonderlijke omstandigheden waarbij de algemene werking van het Schengengebied in gevaar komt
Pb. L 13 mei 2017, afl. 122, 79
AANBEVELINGEN
Aanbeveling (EU) 2017/820 van de Commissie van 12 mei 2017 inzake evenredige politiecontroles en politiële samenwerking in het Schengengebied
Pb. C 15 mei 2017, afl. 151, 3
HOF VAN JUSTITIE
Zaak C-157/15: Arrest van het Hof (Grote kamer) van 14 maart 2017 (verzoek om een prejudiciële beslissing ingediend door het Hof van Cassatie — België) — Samira Achbita, Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding/G4S Secure Solutions NV (Prejudiciële verwijzing — Sociale politiek — Richtlijn 2000/78/EG — Gelijke behandeling — Discriminatie op grond van godsdienst of overtuiging — Arbeidsreglement van een onderneming dat werknemers verbiedt om zichtbare politieke, filosofische of religieuze tekens te dragen op het werk — Directe discriminatie — Geen — Indirecte discriminatie — Verbod voor een werkneemster om een islamitische hoofddoek te dragen)
Pb. C 15 mei 2017, afl. 151, 8
HOF VAN JUSTITIE
Zaak C-528/15: Arrest van het Hof (Tweede kamer) van 15 maart 2017 (verzoek om een prejudiciële beslissing ingediend door de Nejvyšší správní soud — Tsjechië) — Policie ČR, Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje, odbor cizinecké policie/Salah Al Chodor, Ajlin Al Chodor, Ajvar Al Chodor [Prejudiciële verwijzing — Criteria en instrumenten om te bepalen welke lidstaat verantwoordelijk is voor de behandeling van een verzoek om internationale bescherming — Verordening (EU) nr. 604/2013 (Dublin III) — Artikel 28, lid 2 — Bewaring met het oog op overdracht — Artikel 2, onder n) — Significant risico op onderduiken — Objectieve criteria — Ontbreken van wettelijke definitie]
Pb. C 16 mei 2017, afl. 152, 5
INFORMATIE AFKOMSTIG VAN DE LIDSTATEN
Bijwerking van de lijst van grensdoorlaatposten bedoeld in artikel 2, punt 8, van Verordening (EU) 2016/399 van het Europees Parlement en de Raad betreffende een Uniecode voor de overschrijding van de grenzen door personen (Schengengrenscode)
Pb. L 20 mei 2017, afl. 131, 13
INTERNATIONALE OVEREENKOMSTEN
Besluit (EU) 2017/866 van de Raad van 11 mei 2017 over de ondertekening, namens de Europese Unie, van het Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld, met betrekking tot gendergerelateerd asiel en non-refoulement
Pb. L 22 mei 2017, afl. 133, 1
VERORDENINGEN Verordening (EU) 2017/850 van het Europees Parlement en de Raad van 17 mei 2017 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 539/2001 tot vaststelling van de lijst van derde landen waarvan de onderdanen bij overschrijding van de buitengrenzen in het bezit moeten zijn van een visum en de lijst van derde landen waarvan de onderdanen van die plicht zijn vrijgesteld (Oekraïne)
Pb. C 22 mei 2017, afl. 161, 3
HOF VAN JUSTITIE
Zaak C-652/15: Arrest van het Hof (Eerste kamer) van 29 maart 2017 (verzoek om een prejudiciële beslissing ingediend door het Verwaltungsgericht Darmstadt — Duitsland) — Furkan Tekdemir, wettelijk vertegenwoordigd door Derya Tekdemir en Nedim Tekdemir/Kreis Bergstraße (Prejudiciële verwijzing — Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Turkije — Besluit nr. 1/80 — Artikel 13 — Standstillbepaling — Verblijfsrecht van gezinsleden van een Turkse werknemer die tot de legale arbeidsmarkt van een lidstaat behoort — Mogelijk bestaan van een dwingende reden van algemeen belang die nieuwe beperkingen rechtvaardigt — Efficiënt beheer van de migratiestromen — Verplichting voor staatsburgers van derde landen jonger dan 16 jaar om een verblijfsvergunning te bezitten — Evenredigheid)
Pb. C 31 mei 2017, afl. 173, 66
EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ
Advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité over een nieuw partnerschapskader met derde landen in het kader van de Europese migratieagenda (COM(2016) 385 final)
|
^TOP
 |
|
|
|
|
|
|
|
|