Dit is een gearchiveerde versie van een digitale nieuwsbrief. De links worden niet meer bijgewerkt. Voor up-to-date informatie kan u bladeren en zoeken op vreemdelingenrecht.be.
Sinds 1-06-2017 gelden hogere leefloonbedragen ten gevolge van de indexering. Dit heeft onder meer gevolgen voor het recht op gezinshereniging waarbij soms als voorwaarde geldt dat men “stabiele en toereikende bestaansmiddelen” heeft. Dit bedraagt nu 1.415,58 euro.
2. Recht dringende medische hulp niet afhankelijk van terugbetaling POD MI aan OCMW
De Antwerpse Arbeidsrechtbank besliste in een arrest van 2-03-2017 dat het OCMW het recht op dringende medische hulp niet mag laten afhangen van de terugbetaling door de POD Maatschappelijke Integratie.
3. Normen woonkwaliteit zijn geen toekenningsvoorwaarde voor installatiepremie OCMW
Het Arbeidshof van Antwerpen bevestigde op 7-06-2017 dat het OCMW een installatiepremie aan een erkend vluchteling moet toekennen ook als de woning niet voldoet aan de normen van een gezonde woning.
4. Inschrijving buitenlandse kinderen geboren in België: infofiche DVZ roept vragen op
Op 4-05-2017 gaf Dienst Vreemdelingenzaken de gemeenten een nieuwe (interne) instructie via een ‘infofiche’ over de inschrijving van kinderen geboren in België uit niet-Belgische ouders, waarvan minstens één ouder een wettig verblijf heeft in ons land. Daarin maakt DVZ grotendeels komaf met de oude praktijk om deze kinderen ambtshalve te laten inschrijven door de gemeente. Er zijn echter veel vragen en het dossier wordt nog verder onderzocht.
5. EHRM verduidelijkt risico op schending art. 3 EVRM voor réfugié sur place profiel
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens spreekt zich in de zaken A.I. tegen Zwitserland (nr. 50364/14) en N.A. tegen Zwitserland (nr. 23378/15) uit over het risico op foltering en onmenselijke en vernederende behandeling bij uitwijzing van politieke opposanten die hun activiteiten ontwikkelden in het asielland.
Hoewel de Zwitserse autoriteiten in beide zaken hun asielaanvraag afwezen, oordeelde het EHRM dat A.I. wel een risico op foltering en onmenselijke en vernederende behandeling liep bij terugkeer naar Soedan.
6. RvV vernietigt BGV in België bij asielaanvraag in ander land
In een arrest van 7-03-2017 vernietigt de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen een Belgisch uitwijzingsbevel en inreisverbod, omdat de Afghaanse man asiel aanvroeg in Hongarije en in Frankrijk: anders is er geen garantie dat de verantwoordelijke lidstaat de asielaanvraag behandelt.
7. RvV: verlenging termijn voor Dublin-asieloverdracht tot 18 maanden bij onderduiken vereist individueel onderzoek
In een zaak van een Nigeriaanse vrouw die asiel aanvroeg in België was Frankrijk de verantwoordelijke lidstaat voor de behandeling van de aanvraag. Dienst Vreemdelingenzaken verlengde de termijn voor de Dublin-overdracht van 6 maanden tot 18 maanden omdat de vrouw zou zijn ondergedoken. Maar DVZ deed geen individueel onderzoek. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen besluit daarom dat de verlenging van de termijn tot 18 maanden niet rechtsgeldig is (RvV arrest nr. 182.277 van 15-02-2017).
De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen erkent in arrest nr. 183.934 een Iraakse man als vluchteling omdat hij als rapper behoort tot een sociale groep in de zin van het Vluchtelingenverdrag. Hij kan slachtoffer worden van daden van vervolging door sjiitische milities of soennitische aanhangers van IS omdat hij een afwijkende levensstijl heeft en hij geen bescherming zal krijgen van de Iraakse overheid.
Wanneer bij een beroep tegen een detentiemaatregel door de vreemdeling wordt opgeworpen dat de detentiemaatregel is aangetast door een onwettigheid die een volgende detentiemaatregel onwettig maakt, moet de rechter dat middel onderzoeken. Dat stelt het Hof van Cassatie in arrest nr. P.17.0447.F van 10-5-2017.
10. 9ter: DVZ-arts moet ondubbelzinnig motiveren over geattesteerde aandoeningen
De arts van Dienst Vreemdelingenzaken mag in het medisch advies over een medische regularisatie-aanvraag (artikel 9ter Verblijfswet) niet in het midden laten of een medische behandeling noodzakelijk is om te besluiten of de ziekte al dan niet beantwoordt aan een ziekte zoals vereist door artikel 9ter Vw. Een onduidelijke motivering impliceert een akkoord over de geattesteerde aandoening. Dat oordeelt de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen in arrest nr. 184.854 van 30-03-2017.
11. 9ter: DVZ moet rekening houden met oorzaak van psychologische problematiek
De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen stelt in arrest nr. 183.908 van 16-03-2017 dat Dienst Vreemdelingenzaken bij een medische regularisatie-aanvraag (artikel 9ter Verblijfswet) rekening moet houden met de oorzaak van de psychische problematiek (bv. bloedwraak in het herkomstland) en met de nood aan specifieke behandeling (bv. door een kinderpsychiater), voor beoordeling van de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de medische behandeling in het herkomstland.
12. Visumvrijstelling kort verblijf voor onderdanen van Oekraïne met biometrisch paspoort
Vanaf 6 juni 2017 zijn onderdanen van Oekraïne vrijgesteld van de visumplicht voor een kort verblijf in de Schengenzone. De vrijstelling van visumplicht geldt enkel voor houders van een biometrisch paspoort.
13. Fedasil neemt tijdelijke maatregelen om doorstroming NBMV naar individuele opvangplaats te bevorderen
In een nieuwe instructie van 2 juni 2017 laat Fedasil weten dat sommige regels van de instructie van 23 juli 2015 over toewijzing van een individuele opvangplaats in het kader van de overgang van een niet-begeleide minderjarige vreemdeling (NBMV) tijdelijk worden gewijzigd. De tijdelijke maatregelen zijn bedoeld om de doorstroming van NBMV’s naar de derde opvangfase met steun van het OCMW te bevorderen.
14. Bestaansmiddelen voor verblijfsstatuut als niet-EU student in 2017-2018
Personen die geen EU-onderdaan zijn en in België een verblijfsrecht vragen om hoger onderwijs te volgen, moeten tijdens het academiejaar 2017-2018 over een maandelijks bedrag van 642 euro kunnen beschikken.
15. Na annulatie kan geen nieuw inreisverbod gekoppeld worden aan een uitgevoerd BGV
Wanneer het inreisverbod waarmee een uitwijzingsbevel gepaard ging, vernietigd wordt, kan aan datzelfde bevel om het grondgebied te verlaten (BGV) niet opnieuw een inreisverbod gekoppeld worden nadat het BGV werd uitgevoerd. Ten gevolge van de vernietiging van het inreisverbod heeft het BGV dat al uitgevoerd is immers zijn volledige uitwerking gekregen en kan het de rechtspositie van de betrokkene niet meer beïnvloeden. Dit volgt uit arrest nr. 184.599 van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen van 29-03 2017.
16. Minimuminkomen beroepssporters en -trainers geïndexeerd vanaf 1 juli 2017
Om vrijgesteld te worden van arbeidsmarktonderzoek, moeten buitenlandse beroepssporters en -trainers vanaf 01-07-2017 minimaal 81.600 euro bruto op jaarbasis verdienen.
17. Update: DVZ legt niet langer administratieve geldboetes op wegens illegaal verblijf
Uit een recente parlementaire vraag blijkt dat Dienst Vreemdelingenzaken sinds september 2016 tot en met mei 2017 in totaal 7880 administratieve geldboetes heeft opgelegd. In een nieuwsbericht van maart 2017 berichtten we al dat DVZ geen administratieve geldboetes meer zou opleggen wegens illegaal verblijf, op grond van rechtspraak van de rechtbank van eerste aanleg te Brussel die deze praktijk veroordeelde. In een update van dit bericht verduidelijken we nu wat dit betekent voor openstaande en reeds betaalde administratieve geldboetes wegens illegaal verblijf.
Samenlevingsopbouw Brussel zoekt een opbouwmedewerker voor haar project Meeting (onthaal- en steunpunt mensen zonder papieren). Solliciteren kan tot 29 juni 2017. U vindt hier verdere informatie over de vacature
Intact vzw, een tweetalige organisatie die juridisch advies verleent met betrekking tot vrouwelijke genitale verminking (VGV), gedwongen huwelijken en eergerelateerd geweld, zoekt een directeur. U vindt hier verdere informatie over de vacature