Procedure gezinshereniging in het buitenland (art 10 Vw)

Procedure in het buitenland

Als je niet visumplichtig bent, ben je niet verplicht om een visum gezinshereniging aan te vragen bij de Belgische ambassade in je herkomstland. Je kan dan gewoon naar België reizen en tijdens je wettig kort verblijf een procedure gezinshereniging opstarten bij de gemeente.

Je vraagt een visum gezinshereniging aan bij de bevoegde Belgische diplomatieke post. De meeste posten werken samen met een externe dienstverlener, een zogenaamd 'visa application center' (VAC), dat de visumaanvraag voor de post in ontvangst neemt. Je moet dan een afspraak maken bij de externe dienstverlener om het visum aan te vragen. Alle info vind je terug op de website van de bevoegde post en het VAC.

In principe moet het gezinslid zich op de dag van de afspraak persoonlijk aanbieden op het VAC van de bevoegde Belgische post. Wanneer het onmogelijk of buitengewoon moeilijk is voor het gezinslid om zich te verplaatsen naar de post om daar de aanvraag persoonlijk in te dienen, kan de aanvraag uitzonderlijk via communicatie op afstand gebeuren.  Hiervoor moet je eerst de toestemming krijgen van de bevoegde Belgische post: het gezinslid moet een e-mail sturen waarin het motiveert waarom het onmogelijk of buitengewoon moeilijk is om zich te verplaatsen naar de bevoegde post om de aanvraag persoonlijk in te dienen. Het is de post die beslist of de indiening op afstand mogelijk is. Als de post de indiening op afstand aanvaardt, stuurt het de aanvrager een visumaanvraagformulier en instructies voor het betalen van de visumleges. Het gezinslid kan dan zijn visumaanvraag per email sturen naar de bevoegde post. Als de post de indiening op afstand weigert, zal het de aanvrager hiervan per email op de hoogte brengen. Het gezinslid moet dan de normale procedure volgen en zich persoonlijk aanbieden bij de bevoegde post. Tegen de weigering van de post om de aanvraag op afstand in te dienen kan je een beroep indienen bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen

Als je alle vereiste documenten voorlegt krijg je een bijlage 15quinquies. Dat is een bewijs dat je een aanvraag gezinshereniging indiende. De bijlage 15quinquies vermeldt de datum van indiening en doet de wettelijke behandelingstermijn lopen.

De bevoegde Belgische post stuurt je aanvraag door naar DVZ voor een beslissing. 

Bij je aanvraag voor een visum gezinshereniging leg je het bewijs voor dat je de retributie betaald hebt of dat je geen bijdrage moet betalen.

Leg je geen betalingsbewijs voor (en bewijs je ook niet dat je geen bijdrage moet betalen), dan verklaart de ambassade of DVZ je aanvraag onontvankelijk. Je krijgt dan een bijlage 42. Dat is een beslissing van niet-ontvankelijkheid. 

Leg je een betalingsbewijs voor waaruit blijkt dat je een gedeelte van de bijdrage betaald hebt, dan krijg je een bijlage 43. Je krijgt dan 30 dagen (te rekenen vanaf de dag na de kennisgeving van de beslissing) om het resterende bedrag te storten én om het bewijs daarvan voor te leggen.

De diplomatieke post stuurt een kopie van de bijlage 42 en 43 naar DVZ. Tegen de bijlage 42 en 43 kan je een niet-schorsend beroep indienen bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen.

De post stuurt je aanvraag door naar DVZ. DVZ neemt een beslissing over je aanvraag ten laatste negen maanden na de datum van indiening (= datum op bijlage 15quinquies). De diplomatieke post stelt je binnen die termijn op de hoogte van de beslissing van DVZ.

Bij complexe dossiers kan DVZ de termijn van negen maanden maximaal tweemaal verlengen met telkens 3 maanden. DVZ moet die verlenging telkens motiveren en jou daarvan op de hoogte brengen. De maximale behandelingstermijn van je aanvraag bedraagt dus 15 maanden. Binnen deze termijn moet DVZ beslissen over je aanvraag: ofwel weigert het je aanvraag, ofwel keurt het je aanvraag goed.

Wat als DVZ geen enkele beslissing neemt binnen die termijn? Volgens de Verblijfswet krijg je dan ambtshalve een toelating tot verblijf.  Het Hof van Justitie oordeelde echter dat de automatische afgifte van een verblijfstitel bij gezinshereniging, zonder eerst na te gaan of de aanvrager voldoet aan de voorwaarden voor gezinshereniging, strijdig is met de Gezinsherenigingsrichtlijn.  Daardoor kan je de ambtshalve afgifte van een visum bij overschrijding van de termijn nog moeilijk afdwingen voor de rechter.

Afwijking voor gezin langdurig ingezetene, voormalig houder van een Europese blauwe kaart

Heeft de gezinshereniger die je komt vervoegen in België de status van langdurig ingezeten derdelander (L kaart)? En had hij voordien een Europese blauwe kaart (H kaart)? Dan geldt er een kortere behandelingstermijn van vier maanden. Bij complexe dossiers kan DVZ de termijn één keer met drie maanden verlengen. DVZ moet de verlenging motiveren en jou daarvan op de hoogte brengen. De maximale behandelingstermijn van je aanvraag bedraagt dus zeven maanden. Binnen deze termijn moet DVZ beslissen over je aanvraag: ofwel weigert het je aanvraag, ofwel keurt het je aanvraag goed. Wat als DVZ geen enkele beslissing neemt binnen die termijn? Dan krijg je een toelating tot verblijf op voorwaarde dat je de vereiste documenten voorlegde. Deed je dat niet? Dan wordt je toelating geweigerd. 

DVZ kan een visum gezinshereniging alleen weigeren in een van de volgende gevallen:

  • je voldoet niet aan de voorwaarden voor gezinshereniging
  • je hebt geen werkelijk huwelijks of- gezinsleven met het gezinslid dat je komt vervoegen
  • je vormt een gevaar voor de openbare orde of de volksgezondheid
  • jij of je gezinslid pleegde fraude
  • het staat vast dat het gaat om een schijnhuwelijk, -partnerschap of -adoptie

Als DVZ je visum wil weigeren moet het rekening houden met al jouw individuele omstandigheden $artikel 17 Gezinsherenigingsrichtlijn en HvJ 4 maart 2010, Chakroun, nr. C-578/08$, zoals:

  • de aard en de hechtheid van je gezinsband
  • het bestaan van familiale, culturele of sociale banden met je land van herkomst

Ook moet DVZ bij het onderzoek van je aanvraag terdege rekening houden met het hoger belang van het kind. $artikel 12bis §7 en 10ter §2, laatste lid Vw$

Als DVZ een positieve beslissing neemt krijg je van de post een visum gezinshereniging. Hiermee kan je naar België reizen.

Eenmaal in België aangekomen, meld je je aan bij de gemeente van je verblijfplaats. Je hebt daarvoor 8 werkdagen. De gemeente geeft je een bijlage 15 en doet een woonstcontrole. De bijlage 15 dekt voorlopig je verblijf, in afwachting van de woonstcontrole. Bij een positieve controle, schrijft de gemeente je in het vreemdelingenregister in. De gemeente geeft je de eerste vijf jaar een elektronische A kaart, die één jaar geldig is en jaarlijks vernieuwd wordt. 

Meer info

Wetgeving