Medische kosten als Unieburger in kort verblijf

In het kort

Als burger van de EU ben je in de meeste gevallen verzekerd in je herkomstlidstaat. Of je bent verzekerd in een ander lidstaat waar je woont en werkt. Op reis binnen de EU biedt je publieke ziekteverzekering dekking tijdens je kort verblijf, en vaak ook langer dan 90 dagen. 
 
Je Europees Ziekteverzekeringskaart (EZVK) van je verzekeraar toont in veel gevallen dat je verzekerd bent - de geldigheid en dekking check je best voor vertrek!

Hoe herken je een Unieburger in kort verblijf?

De volgende documenten kunnen een indicatie zijn dat het een Unieburger-toerist betreft:

  • Een paspoort of ID document van een van de EU lidstaten
  • Een bijlage 3ter (melding van aanwezigheid)

Wie dekt de kosten in welke situatie?

Als Unieburger in kort verblijf neem je zelf voorzorgen voor eventueel noodzakelijke medische zorg tijdens je verblijf in België.

Meestal heb je als Unieburger een publieke ziekteverzekering in je EU-land. Dit in de vorm van een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) in jouw bezit.

De (terug-)betaling van de medische en farmaceutische kosten is afhankelijk van het type medische zorg. Standaard komt de EZVK tussen in onvoorziene medische situaties. Voor geplande zorg heb je de toestemming nodig van de verzekeraar in je herkomstlidstaat, via een S2-formulier.

Als Unieburger in kort verblijf moet je geen privéziekteverzekering of reisverzekering voor emdische bijstand voorleggen. Het is echter altijd mogelijk dat je uit eigen beweging een verzekering afsluit. 

De FOD Buitenlandse Zaken kan niet nagaan of er een reisverzekering is afgesloten voor Unieburgers. 
 

Als er sprake is van aansprakelijkheid van een derde voor ziekte of ongeval, dan betaalt de verzekering van de aansprakelijke derde de medische kosten terug.  

Het kan gaan over een arbeidsongevallenverzekering, schoolverzekering, autoverzekering,…

Alleen in uitzonderlijke gevallen heb je als Unieburger in kort verblijf recht op dringende medische zorg van het OCMW. Het OCMW kan in zo'n geval een vraag best richten tot POD-MI.