Verblijfsrecht derdelands student

Verblijfsrecht als derdelands student

Je verblijfsrecht in België als derdelands student is volledig afhankelijk van je studie. DVZ kan je verblijfsrecht intrekken of weigeren te vernieuwen.

Verblijfsrecht van beperkte duur

Je verblijfsrecht als derdelands student is altijd beperkt tot de duur van je studie. Je krijgt hiervoor een elektronische A kaart 'beperkt verblijf' met vermelding 'student' van minstens één jaar of korter als de opleiding zelf ook korter is. Uiterlijk 15 dagen voor de vervaldatum van de kaart, moet je via de gemeente je kaart laten hernieuwen

Maakt de opleiding deel uit van unilaterale of multilaterale programma’s met mobiliteit? Dan krijg je een elektronische A kaart  'beperkt verblijf' van minstens 2 jaar met de opschriften 'student' en mobiliteit'.

Hernieuwing van het verblijf

Uiterlijk 15 dagen voor de vervaldatum van je elektronische A kaart moet je de hernieuwing aanvragen bij de gemeente. Volgende documenten moet je hierbij voorleggen:

Verkreeg je je verblijfsrecht als derdelands student op basis van artikel 9 Verblijfswet, bijvoorbeeld omdat je onderwijs volgt bij een privéschool? Dan kan DVZ bijkomende voorwaarden opleggen voor de hernieuwing van je verblijf.

Indien goedgekeurd, is ook dit nieuwe verblijf van tijdelijke aard. Je kan als derdelands student nooit een verblijfsrecht van onbepaalde duur bekomen, daarvoor moet je uitkijken naar andere mogelijkheden zoals een zoekjaar als afgestudeerde derdelands student, gezinshereniging, arbeidsmigratie, .... 

Intrekking of niet-hernieuwing van je verblijfsrecht als student

DVZ kan je verblijf beëindigen of niet hernieuwen om verschillende redenen:

  • je voldoet niet langer aan de voorwaarden;
  • je oefent een illegale beroepsactiviteit uit of levert meer arbeidsprestaties als student dan toegestaan;
  • je misleidende informatie, valse of vervalste documenten of andere onwettige middelen hebt gebruikt of fraude pleegde;
  • dat je verblijf vooral een ander doel heeft dan de studies;
  • je een gevaar betekent voor de openbare orde, nationale veiligheid of volksgezondheid;
  • je geeft geen blijk van voldoende studievoortgang.

Ook de school waar je studeert kan aanleiding geven tot problemen als ze:

  • in overtreding is omtrent sociale zekerheid, belastingen, rechten van werknemers en arbeidsomstandigheden;
  • bestraft werd wegens zwartwerk of illegale arbeid;
  • als doel heeft toegangspoort te zijn voor een verblijf in België van derdelanders;
  • te maken heeft / had met vereffening of faillissement.

Indien er om reden te wijten aan de school een beëindiging of beslissing tot niet vernieuwing van het verblijf genomen wordt, krijg je van DVZ wel 30 dagen de tijd om je in te schrijven bij een school die wel aan de voorwaarden voldoet.

Beroep tegen weigering of intrekking

Tegen een weigering kan enkel een annulatieberoep ingediend worden bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Krijg je een bevel om het grondgebied te verlaten, dan blijft dit behouden in afwachting van uitspraak in beroep. Verwijdering is dus mogelijk.

Einde van de studie

Op het einde van jouw studies moet je normaal België verlaten. Doe je dat niet, dan kan je een bevel om het grondgebied te verlaten krijgen. Als je geen gevolg geeft aan het bevel om het grondgebied te verlaten, dan verblijf je in België zonder wettige verblijfstitel.

Je kan na je afstuderen wel een zoekjaar als afgestudeerde derdelands student bekomen om via een werkgever of als zelfstandige verder in België te verblijven. Op die manier maak je dus een overstap naar een andere vorm van wettig verblijf die op termijn mogelijks wel kan leiden tot een verblijfsrecht van onbepaalde duur.