Vrijgesteld van arbeidsmarktonderzoek

Als navorser of gasthoogleraar ben je vrijgesteld van arbeidsmarktonderzoek bij de aanvraag van je gecombineerde vergunning of arbeidskaart. Tenminste als je tewerkgesteld bent in een universiteit, in een inrichting van hoger onderwijs, een erkende wetenschappelijke instelling of een onderzoeksafdeling van een onderneming.

  • Als je tewerkstelling meer dan 90 dagen duurt vraag je een gecombineerde vergunning aan.
  • Als je tewerkstelling minder dan 90 dagen bedraagt, moet je een arbeidskaart aanvragen.

Vlaams gewest

In het Vlaams gewest moet je minimaal het gemiddeld bruto jaarloon in België verdienen. Voor 2019 bedraagt dit 41.868 euro. Als je jonger bent dan 30 jaar, volstaat het dat je 80% van dit gemiddeld bruto jaarloon verdient. Voor 2019 bedraagt dit 33.494,40 euro.

Deze regel geldt niet voor het Brussels Hoofdstedelijk gewest

Brussels Hoofdstedelijk gewest

Deze vrijstelling van arbeidsmarktonderzoek geldt alleen als je tewerkstelling niet langer duurt dan 4 jaar. Deze regel geldt niet voor het Vlaams gewest.

Als navorser moet je minimum een loon ontvangen in het barema van assistent van de universiteit of wetenschappelijke instelling. Als gasthoogleraar moet je minimum een loon ontvangen in het barema van het onderwijzend personeel van de universiteit of wetenschappelijke instelling.

 

Extra informatie