Als artiest ben je in bepaalde gevallen vrijgesteld van arbeidskaart voor korte opdrachten en in bepaalde gevallen vrijgesteld van arbeidsmarktonderzoek bij de aanvraag van een gecombineerde vergunning of arbeidskaart. Ook als zelfstandige artiest zijn er verschillende mogelijkheden. De inhoudelijke regels zijn grotendeels hetzelfde in het Vlaams en het Brussels Hoofdstedelijk gewest.

  • Als je tewerkstelling meer dan 90 dagen duurt vraag je een gecombineerde vergunning aan.
  • Voor een korte opdracht, ben je vrijgesteld van arbeidskaart als je internationale faam geniet. Als je niet aan deze voorwaarde voldoet, moet je een arbeidskaart aanvragen.

Vrijstelling van arbeidskaart

Je bent als artiest vrijgesteld van arbeidskaart wanneer je werkt als loontrekkende en internationale faam geniet. Wat dit juist is, wordt niet gedefinieerd. In de praktijk moet je in meer dan drie landen 'bekend' zijn betreffende je schouwspel. 

  • In het Vlaams gewest geldt deze vrijstelling voor maximaal 21 dagen. 
  • In het Brussels Hoofdstedelijk gewest geldt de vrijstelling als je verblijf in België niet langer duurt dan 3 maanden.

Deze vrijstelling geldt ook voor de begeleiders van de artiest.

Vrijstelling van arbeidsmarktonderzoek voor gecombineerde vergunning of arbeidskaart

Als je geen internationale faam bezit en/of voor een periode langer dan 21 dagen (Vlaams gewest) of 90 dagen (Brussels Hoofdstedelijk gewest) komt werken, moet je een gecombineerde vergunning of arbeidskaart aanvragen:

  • Als je tewerkstelling meer dan 90 dagen duurt, vraag je een gecombineerde vergunning aan.
  • Als je tewerkstelling minder dan 90 dagen duurt, vraag je een arbeidskaart aan.

Je bent vrijgesteld van arbeidsmarktonderzoek voor de aanvraag van de gecombineerde vergunning of arbeidskaart als je een minimum jaarlijks bruto inkomen hebt van 41.197 euro (Vlaams gewest) of 41.969 euro (Brussels Hoofdstedelijk gewest). Deze bedragen gelden voor aanvragen in 2024 en worden jaarlijks geïndexeerd. 

Zelfstandige artiest

Vrijstelling van beroepskaart

Als zelfstandige artiest ben je vrijgesteld van beroepskaart als je niet langer dan 3 maanden in België verblijft en werkt.

Deze vrijstelling van beroepskaart geldt ook voor de zelfstandige begeleiders van een artiest. Zowel als artiest, als als begeleider moet je je hoofdverblijf in het buitenland behouden.

Beroepskaart

Als je langer dan 3 maanden in België wilt werken als zelfstandige artiest, moet je wel een beroepskaart aanvragen.

 

Extra informatie