Als je in België als derdelander een verblijfsrecht krijgt op basis van studies, dan wordt je studie geacht je hoofdbezigheid te zijn. Je kan werken als werknemer, maar tijdens het schooljaar geldt een beperking van 20 uur per week. Om te werken als zelfstandige moet je een beroepskaart aanvragen.

Tijdens een zoekjaar als afgestudeerde derdelands student, kan je onbeperkt werken als werknemer. Om te werken als zelfstandige tijdens een zoekjaar moet je een beroepskaart aanvragen. Wanneer je tijdens dit zoekjaar een geschikte tewerkstelling vindt of een zelfstandige onderneming opstart, dien je een statuutwijziging aan te vragen naar arbeidsmigrant via de procedure van de gecombineerde vergunning of beroepskaart.

Daarnaast zijn er aparte regels voor verplichte stages en het traject ‘leren en werken’

Werken als werknemer

Werken tijdens het schooljaar

Als student kan je tijdens het schooljaar werken met je elektronische A-kaart. Je bent vrijgesteld van gecombineerde vergunning, maar je mag maximum 20 uur per week werken, omdat je studie je hoofdbezigheid moet zijn. Enkel als je je verblijfsrecht in België hebt gekregen op basis van studies, kan je van deze bepaling gebruik maken.

Als je met een studentenvisum naar België bent gekomen en een bijlage 15 kreeg in afwachting van de afgifte van je elektronische A kaart, ben je ook vrijgesteld van gecombineerde vergunning en kan je werken.

Werken tijdens de schoolvakanties

Tijdens de officiële schoolvakanties kan je werken met je elektronische A kaart. Je bent vrijgesteld van gecombineerde vergunning en de beperking van 20 uur per week geldt niet. Enkel als je je verblijfsrecht in België hebt gekregen op basis van studies, kan je van deze bepaling gebruik maken.

Elke onderwijsinstelling houdt een kerstvakantie, paasvakantie en grote vakantie. Daarnaast beslist de onderwijsinstelling zelf of ze nog andere vakanties inlast. De lengte van deze vakanties, en dus van de periode waarin je meer dan 20 uur mag werken, hangt af van de onderwijsinstelling waaraan je studeert. 

Als je met een studentenvisum naar België bent gekomen en een bijlage 15 kreeg in afwachting van de afgifte van je elektronische A kaart, ben je ook vrijgesteld van gecombineerde vergunning en kan je werken.

Werken tijdens een zoekjaar als afgestudeerde derdelands student

Als je aan A kaart hebt gekregen voor een zoekjaar als afgestudeerde student, kan je onbeperkt werken. Ook als je een bijlage 15 hebt tijdens de behandeling van je aanvraag voor een zoekjaar, kan je onbeperkt werken. 

Wanneer je tijdens dit zoekjaar een geschikte tewerkstelling vindt of een zelfstandige onderneming opstart, dien je een statuutwijziging aan te vragen naar arbeidsmigrant via de procedure van de gecombineerde vergunning of beroepskaart.

Doordat je tijdens het zoekjaar onbeperkt mag werken, kan je al beginnen werken voor een werkgever terwijl je in afwachting bent van de gecombineerde vergunning.

Werken als zelfstandige

Je kan werken als zelfstandige als je een beroepskaart aanvraagt en krijgt.

Je kan een beroepskaart aanvragen van zodra je een elektronische A kaart of een bijlage 15 in afwachting van de aflevering van je elektronische A kaart hebt.

 

Extra informatie