Onvoorwaardelijk en onbeperkt verblijf voor kind en partner (artikel 10 Vw)

Onvoorwaardelijk en onbeperkt verblijfsrecht

Na 5 jaar wordt je verblijfsrecht van onbeperkte duur. Heb je de procedure in het buitenland opgestart, dan begint de termijn van vijf jaar te lopen vanaf de afgifte van de eerste A kaart. Als je van de gemeente eerst een bijlage 15 kreeg, nog voor de afgifte van de A kaart, dan start de termijn vanaf de datum op de bijlage 15. Heb je de aanvraag in België ingediend, dan begint de periode van vijf jaar te lopen vanaf de datum van de aanvraag (bijlage 15bis).

Je verblijfsrecht wordt pas van onbeperkte duur als je bewijst dat je op het moment van de aanvraag nog altijd voldoet aan de voorwaarden voor gezinshereniging. Als er voor jou een bestaansmiddelenvoorwaarde gold en je gezinslid heeft geen voldoende bestaansmiddelen meer, dan moet DVZ wel rekening houden met eventuele inkomsten van andere gezinsleden (Grondwettelijk Hof 26 september 2013, nr. 121/2013).

Van zodra je vijf jaar een beperkt verblijfsrecht hebt kan je je aanmelden bij de gemeente om een B kaart te vragen, ook als je A kaart nog geldig is. Je moet de documenten overmaken waaruit blijkt dat je (nog steeds) voldoet aan de voorwaarden.

DVZ kan twee beslissingen nemen. Ofwel krijg je een onbeperkt verblijfsrecht. Ofwel krijg je opnieuw een beperkt verblijfsrecht dat onder bepaalde voorwaarden vernieuwd kan worden.

Voldoe je na vijf jaar nog steeds aan de voorwaarden voor gezinshereniging? Je krijgt dan een onbeperkt verblijfsrecht dat definitief is en onvoorwaardelijk. Dat betekent dat je niet langer moet voldoen aan de voorwaarden gezinshereniging om je verblijfsrecht te behouden. De gemeente geeft je een elektronische B kaart. De kaart is 5 jaar geldig.

Voldoe je na vijf jaar niet meer aan de voorwaarden voor gezinshereniging? Je krijgt dan geen verblijfsrecht van onbeperkte duur, maar een nieuw verblijf van beperkte duur. Dit beperkt verblijfsrecht zal verlengd worden als aan alle volgende voorwaarden voldaan is:

  • je beschikt over voldoende bestaansmiddelen om niet ten laste te vallen van de openbare overheden
  • je hebt een ziekteverzekering
  • je vormt geen gevaar voor de openbare orde of veiligheid

De Verblijfswet specifieert niet hoelang dit beperkt verblijf (volgens bovenstaande voorwaarden) verlengd zal worden, noch wanneer je in aanmerking komt voor een onbeperkt verblijfsrecht.

Wanneer je na vijf jaar niet in aanmerking komt voor een B kaart, kom je misschien wel in aanmerking voor een L kaart als langdurig ingezeten derdelander. Een L kaart geldt als bewijs van inschrijving in het bevolkingsregister. Je hebt dan een onvoorwaardelijk en onbeperkt verblijfsrecht, net als bij de B kaart. Kijk hier na of je voldoet aan de voorwaarden voor de status van langdurig ingezeten derdelander.

DVZ kan je onbeperkt verblijfsrecht beëindigen in de volgende gevallen:

  • de gezinshereniger pleegde fraude 
  • het staat vast dat er een schijnhuwelijk, -partnerschap of -adoptie plaats vond
  • je bent een gevaar voor de openbare orde of nationale veiligheid. Je gedrag moet een werkelijke, actuele en voldoende ernstige bedreiging zijn voor een fundamenteel belang van de samenleving.

Daarnaast kan DVZ je verblijfsrecht retroactief intrekken als je zelf fraude pleegde die bijgedragen heeft tot de erkenning van je verblijfsrecht. 

Voordat DVZ je verblijfsrecht beëindigt of intrekt zal hij je schriftelijk vragen om eventuele relevante informatie, die het nemen van de beslissing kan verhinderen of beïnvloeden, over te maken. Op de hoorplicht bestaan wel een aantal wettelijke uitzonderingen. Ook moet DVZ altijd rekening houden met al jouw individuele omstandigheden, zoals:

  • de aard en de hechtheid van je gezinsband
  • de duur van je verblijf in België
  • het bestaan van familiale-, culturele of sociale banden met je land van herkomst

Als je verblijfsrecht beëindigd wordt om redenen van openbare orde of nationale veiligheid, moet DVZ altijd rekening houden met:

  • de ernst of de aard van de inbreuk op de openbare orde of nationale veiligheid
  • het gevaar dat van je uitgaat 
  • de duur van je verblijf in België
  • het bestaan van banden met België
  • het ontbreken van banden met je land van oorsprong
  • je leeftijd
  • de gevolgen voor jou en je gezinsleden

In principe krijg je 15 dagen de tijd vanaf de ontvangst van de brief van DVZ om relevante informatie schriftelijk over te maken. Heb je belangrijke informatie over je banden met België? Of over je gezinssituatie? Dan meld je dat best in je antwoord, samen met de bewijzen hiervan.

Je kan tegen de beslissing van DVZ om je verblijfsrecht te beëindigen of in te trekken of tegen de weigering om een B kaart te geven, een beroep instellen bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Je moet dat doen binnen 30 dagen. Het beroep is alleen automatisch schorsend wanneer DVZ je onbeperkt verblijfsrecht beëindigt omdat het gaat om een schijnhuwelijk, -partnerschap of -adoptie. Behalve wanneer de beslissing steunt op ‘dwingende redenen van nationale veiligheid’. In dat geval en in alle andere gevallen is het beroep niet automatisch schorsend. Als je geen beroep instelt binnen de beroepstermijn of je beroep verworpen wordt door de RvV, kan DVZ een BGV afgeven en moet je het grondgebied verlaten. Anders kan je gedwongen uitgewezen worden.

Meer info

Wetgeving