Hoe moet je als ambtenaar van de burgerlijke stand omgaan met buitenlandse documenten of situaties waarbij er internationale aanknopingspunten zijn? Deze basisopleiding Internationaal privaatrecht geeft een volledig overzicht van de basisbeginselen IPR en wordt aangeboden door een team van IPR-experten die vanuit hun eigen werkervaringen antwoorden aanreiken op de noden van uw praktijk als gemeenteambtenaar.

De samenwerking tussen Federale Centrale Autoriteit Burgerlijke Stand,  Burgerzaken Vlaanderen en Agentschap Integratie & Inburgering garandeert dat u, ook na de vorming, zelf de weg naar de juiste oplossing kan vinden.

Ambtenaren burgerzaken

Donderdag 5 en 12 oktober 2023, telkens van 9.30 tot 16.30 uur.

VAC Brugge, zaal - 2.B.29 - Ovis, Koning Albert I-laan 1/2, 8000 Brugge

360 euro (broodjes inbegrepen)

Kunnen we buitenlandse geboorteaktes opnemen in de DABS? Wat als een inwoner van je gemeente gehuwd is in Las Vegas maar ondertussen ook uit de echt gescheiden is in New York: hoe wordt haar burgerlijke staat geregistreerd als ze na een jarenlange reis zich terug in België vestigt? En stel dat er ook een kindje is geboren met de naam van de papa…

Om het antwoord op deze vragen te weten te komen, moeten we kijken naar de regels van het internationaal privaatrecht. Daarin vinden we aanwijzingen om te weten onder welke voorwaarden we buitenlandse documenten kunnen erkennen in België en hoe, en wanneer, familierelaties die zijn aangegaan in het buitenland ook hier gevolgen kunnen hebben.

In deze opleiding worden de basisbeginselen van het internationaal privaatrecht uitgelegd, waarmee je vervolgens zelf aan de slag kan. We vertrekken van de theorie maar koppelen die steeds aan de praktijk van de gemeenteambtenaren. Na een inleidende module worden de basisregels voor verschillende thema’s uitgewerkt aan de hand van concrete casussen uit de praktijk. De thema’s die aan bod komen zijn huwelijk, echtscheiding, afstamming en naam.

De opleiding beslaat 2 dagen.

 

DOCENTEN

Maurice Goffart Diensthoofd Burgerlijke Stand Antwerpen & Burgerzaken Vlaanderen

Christoph Cuypers Burgerlijke Stand Leuven & Burgerzaken Vlaanderen

Lauri Lamberechts & Laura Hanson (attachees Federale Centrale Autoriteit Burgerlijke Stand)

Joke Kusters (juriste internationaal familierecht Agentschap Integratie & Inburgering)

Sanne Konnings (juriste internationaal familierecht Agentschap Integratie & Inburgering)

Agentschap Integratie en Inburgering in samenwerking met VLAVABBS en FCA

Feedback

Om onze dienstverlening te blijven verbeteren, vragen we enkele dagen na de vorming jouw feedback via e-mail. Via een online vragenlijst peilen we naar jouw tevredenheid over deze vorming.