Organiseer je vrijetijdsactiviteiten voor het grote publiek? Met taaliconen stel je je aanbod open voor anderstaligen die Nederlands leren. Zo bereik je niet alleen een ruimere doelgroep, je stelt je met een herkenbaar kwaliteitslabel ook op als oefenkans Nederlands.

Organisatoren van vrijetijdsactiviteiten voor volwassenen (bibliotheek, cultuurcentrum, kunstencentrum, socio-culturele vereniging, sportdienst,…), communicatiemedewerkers, medewerkers die de teksten van het vrijetijdsaanbod schrijven en verzamelen.

Dinsdag 30 november 2021, van 9.30 tot 12 uur.

Online

Gratis

Veel anderstaligen twijfelen of hun kennis van het Nederlands voldoende is om te kunnen deelnemen. Taaliconen zijn symbolen om bij Nederlandstalige sportieve, culturele en andere vrijetijdsactiviteiten te plaatsen. Elk symbool geeft aan hoeveel kennis Nederlands je nodig hebt om van de activiteit te kunnen genieten. Op die manier weten anderstaligen welke activiteiten bij hen passen.

Na deze vorming:

  • weet je hoe je taaliconen inzet.
  • kan je een taalicoon voor jouw activiteit kiezen.
  • kan je laagdrempelige teksten schrijven.
  • weet je waarom oefenkansen Nederlands zo belangrijk zijn voor anderstaligen.
  • weet je hoe je een verwelkomende omgeving creëert voor anderstalige bezoekers.

Als je effectief van start gaat met de taaliconen, sluit je na de sessie een samenwerkingsovereenkomst af. Daarna krijg je toegang tot het nodige materiaal.

Wanneer je deelneemt op vraag van een lokaal bestuur, moet er minimum één verantwoordelijke per gemeentelijke dienst de sessie volgen.

Agentschap Integratie en Inburgering
Katleen Storms en Ivo Delrue

Feedback 
Om onze dienstverlening te blijven verbeteren, vragen we enkele dagen na de vorming jouw feedback via e-mail. Via een online vragenlijst peilen we naar jouw tevredenheid over deze vorming.