Wat houdt in Brussel de verplichting tot inburgering in?

Welke verplichtingen heeft de inburgeraar?

De verplichting tot inburgering bestaat uit twee onderdelen:

  • de nieuwkomer moet zich aanmelden bij Bon of bij een BAPA en een inburgeringscontract afsluiten binnen 6 maanden na zijn inschrijving in het vreemdelingenregister van een Brusselse gemeente. In de praktijk zullen gemeentes 'een attest van nieuwkomer' afgeven. De GGC koos ervoor om de termijn te laten lopen vanaf de aflevering van dit attest. 
  • de nieuwkomer moet het inburgeringstraject hebben voldaan binnen een termijn van 18 maanden na de aanmelding en ondertekening van het inburgeringscontract. 

Om aan te tonen dat de nieuwkomer aan zijn verplichting voldoet, moet hij telkens het bewijs hiervan meedelen aan zijn gemeente van verblijf. 

Waaruit bestaat het verplichte inburgeringstraject?

Het inburgeringstraject bestaat uit de volgende onderdelen:

  • een onthaaltraject, waarbij wordt gepeild naar de noden van de nieuwkomer rond huisvesting, inkomens, gezondheidszorg, socio-professionele inschakeling, kinderopvang en onderwijs, en waarbij de nieuwkomer wordt geïnformeerd over de rechten en plichten die gelden voor alle inwoners van het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad, alsook over de verantwoordelijke actoren en de beschikbare steunmaatregelen;
  • een module van basislessen Frans of Nederlands als tweede taal tot het niveau A2of niveau A1 voor de mondelinge vaardigheden voor nieuwkomers die analfabeet of anders gealfabetiseerd zijn;
  • een opleiding over burgerschap, waarin basisinformatie wordt verstrekt over de werking van de overheidsinstellingen, over de democratische kernwaarden en over de sociale verhoudingen in onze Belgische samenleving; 
  • geïndividualiseerde begeleiding gedurende het hele traject, met onder andere doorverwijzing naar diensten en operatoren die aan de in de sociale balans vastgestelde noden kunnen voldoen.  

Wie verplicht is tot inburgering in Brussel kan kiezen tussen:

  • het inburgeringstraject georganiseerd door de Vlaamse Gemeenschap, namelijk bij Bon (Agentschap Integratie en Inburgering), en
  • het (tweetalig) inburgeringstraject georganiseerd door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, namelijk bij de BAPA’s (bureau d’accueil pour primo-arrivants).

Als de inburgeraar het inburgeringstraject bij Bon volgt, zitten de bovenstaande onderdelen vervat in het trajectonderdeel maatschappelijke oriëntatie, de opleiding Nederlands als tweede taal (NT2) en de trajectbegeleiding.

Opgelet! Het Vlaams inburgeringstraject omvat twee bijkomende onderdelen, namelijk een inschrijving bij Actiris binnen 60 dagen na het ondertekenen van het inburgeringscontract en het voldoen van een participatie- en netwerktraject. De inburgeraar kan ervoor kiezen om deze vrijwillig op te nemen. Hij wordt niet gesanctioneerd indien hij deze niet voldoet. Als de inburgeraar een Vlaams inburgeringsattest wil behalen, moeten wel de doelstellingen van de vier onderdelen behaald zijn.

Wanneer eindigt de verplichting?

Het inburgeringstraject is voldaan als de inburgeraar per onderdeel van het vormingsprogramma regelmatig heeft deelgenomen.  Regelmatige deelname volstaat dus om te voldoen aan de verplichting gesteld opgelegd door het Brussels inburgeringsbeleid.

Indien het traject bij Bon wordt gevolgd, is 80% deelname aan elk onderdeel van het vormingsprogramma nodig om aan de inburgeringsplicht te voldoen. De inburgeraar ontvangt een bewijs van regelmatige deelname als bewijs van beëindiging.

Opgelet! Om een inburgeringsattest te behalen volgens het Vlaams inburgeringsbeleid moet de nieuwkomer de doelstellingen van het Vlaamse inburgeringstraject halen.

De verplichting eindigt wanneer de nieuwkomer het bewijs van beëindiging meedeelt aan de gemeente.